Autowas-tips

auto-wassen-2Eigenlijk is het een no-no om je auto voor je huisdeur te wassen: wasstraten zijn veel milieuvriendelijker. Maar als je bent zoals ik en in de zomer graag buiten speelt met water en bovendien de welvingen van je bolide graag onder je handen voelt, dan zijn hier wat tips om ‘t goed te doen:

vrouw-auto-9-charliesangels-carwash

*Spoel hem eerst grondig af met een hogedrukreiniger of tuinslang. Het is belangrijk dat je een groot deel van het vuil van de lak verwijdert voordat je gaat wassen, anders krijg je krassen. Puur water vindt hij het lekkerst.

*Nu heb je een autowasmiddel nodig. Kom vooral niet in de verleiding om andere huishoudelijke schoonmaakmiddelen te gebruiken en ga naar je locale auto-spul winkel, de doe-het-zelver of een tankstation of kijk hier. Ik heb meestal gewoon de shampoo’s van Valma, maar ook die van Turtle Wax zijn goed. En die van Swissol (dat nu Swissvax heet) helemaal super. Lees ook eens de gebruiksaanwijzing, veel mensen gebruiken veel te veel sop. Neem vervolgens een stevige spons en was de auto zachtjes waarbij je op het dak begint en naar beneden toe werkt.

auto-wassen

*Als laatste reinig je de (vettige) velgen. Er zijn daar speciale producten voor te koop, maar in mijn ervaring gaat het ook prima met de autoreiniger. Als je het tenminste niet te lang hebt laten aankoeken. Vouw de spons rond de velgen en trek die heen en weer voor het beste resultaat.

*Voor insecten en allerlei andere viezigheid zijn speciale producten te koop. Vooral die eerste heb ik in de zomer altijd bij de hand – van Valma – die werkt prima. Er zijn ook speciale reinigers voor hars (voor de mensen die noodgedwongen onder bomen moeten parkeren) en teerresten als je op nieuw en/of heet asfalt hebt gereden.

auto-wassen-3

*Ben je klaar, spoel dan even na met schoon water en neem een schone, zachte, pluisvrije doek om de auto te drogen. Een leren zeem is ook goed, maar gebruik hem dan wel alleen voor je (gewassen) auto anders zit er misschien zand in.

*Wil je er echt werk van maken, dan kun je nu een polijstmiddel gebruiken, bijvoorbeeld die van Pro Tech (lak renovator) waarmee je je auto in ronddraaiende bewegingen helemaal zachtjes inwrijft en het – als het wit uit is geslagen – (ook weer met heel weinig druk) oppolijst.

auto-wassen-4

*Vervolgens kun je nu kleine steenslag-wondjes verzorgen. Zorg dat je lak in de juiste kleur bij de hand hebt en ga – bijvoorbeeld met een tandenstoker – alle kleine plekjes na. Breng het vooral heel erg dun aan en laat het goed drogen.

*Je velgen poets je ondertussen met Chrome Cleaner van Valma of Turtle Wax. Na behandeling met dit spul, poets je ook dit na met een schone doek voor het schitterendste resultaat.

auto-wassen-5(deze meneer is wel erg radicaal aan het cleanen geslagen…)

Vervolgens is het natuurlijk tijd om te waxen en het interieur te reinigen, hierover een andere keer meer. Keep you posted! En: andere was- en autoverzorgingstips zijn natuurlijk van harte welkom.

NB: Ben jij zo’n type bent dat zegt: ik was mijn auto niet, want hij wordt toch weer smerig? Bedenk dan dat je auto – net als je lichaam en je kleding – ook een representatieve functie heeft. Je geeft er bepaalde signalen mee af πŸ™‚ Uiteraard zien wij dames het graag zo gebeuren:

carwash

maar met kleding aan is ook prima hoor πŸ˜‰
Overigens blijkt uit onafhankelijk onderzoek dat goed poetswerk de inruilwaarde van je oude auto behoorlijk kan verhogen. De ANWB becijferde dat de inruilwaarde hierdoor kan stijgen tot zo’n €500.

31 Comments on “Autowas-tips

 1. Ik heb wel eens ergens gelezen dat je auto wassen met een spons het ergste is wat je kan doen. Al het vuil en zand blijft nl in die spons zitten en daarmee bekras je daarna de rest van je lak. Het was geloof ik beter om met katoenen doekjes te doen en die goed uit te spoelen in je emmer water en na het soppen de wasmachine in.

  Ik haal trouwens een paar keer pe rjaar de velgen helemaal van de auto (een voor een natuurlijk) en maak ze ook grondig van binnen schoon……

 2. Ik was de auto ook altijd met een doek.
  Wordt je overigens gesponsord door Valma en Turtle Wax? πŸ˜‰
  Want SwissΓΆl en Meguiar’s zijn ook top hoor. Veel beter zelfs. En duurder, dat dan weer wel… Maar hey, je moet wat over hebben voor je heilige koe, toch?

  En die blote Chippendales… Die gast die op die tuinstoel staat… Ik moet er als man niet aan denken zo te staan. Stel je voor dat die stoel wegklapt, da’s niet ondenkbeeldig! Klap je toch mooi met je hele zaakje op het plaveisel. Ouch…

 3. Nooit met een spons wassen, gebruik daarvoor een washmitt met 2 emmers (1 met sop, 1 op je mitt in te spoelen), die krast namelijk niet.

  Kijk maar eens goed als je auto in de zon staat. Bijna altijd zit hij onder de cirkelvormige krassen. Die komen door de wasstraat/spons.

  Begin iig nooit met zware huishoudmiddeltjes en zeker geen schuursponsjes oid!!

 4. @KR: ja, die merken had ik ook kunnen noemen. En hoe heet dat spul dat zo heerlijk naar pepermunt ruikt… Maar voor mij werkt het met autoshampoo hetzelfde als met shampoo voor mijn eigen haar. Het goede zit ‘m niet in het spul dat je uitspoelt, het zit ‘m in hetgeen erop blijft zitten dat goed moet zijn. Dus qua polijst en wax gebruik ik liefst wel de wat ‘duurdere’ merken. Net als met cremespoeling en met andere haarproducten πŸ™‚ Mooie vrouwenuitleg he? πŸ˜‰

 5. Hihi, nooit geweten dat autowassen zoveel reacties op zou leveren. Ik zweer overigens bij mijn HaRa handschoen om mee te wassen ipv spons. En die was ik idd na gebruik in de wasmachine.

 6. Als je je auto echt koestert zou je het 5 stappenplan erop los moeten laten.

  1 wassen
  2 kleien
  3 polijsten
  4 glazen
  5 waxen/sealen

  Dit gaat overigens wel wat verder dan je auto voor de deur wassen en daarna een zekere schilpad erop smeren.

 7. En je moet bedenken dat ik dit blog niet (alleen) voor freaks en echte liefhebbers schrijf. Er zijn zat mensen die hun auto NOOIT wassen. Dus voor hen is dat al een hele stap. Inleven in je doelgroep, heet dat πŸ˜‰

 8. 1 Keer per week de wagen door de wasstraat. Verder niks.

  “en bovendien de welvingen van je bolide graag onder je handen voelt”

  Ja als je het zo zegt. Dan ga ik in de vakantie maar de emmers en het was pakken πŸ˜‰

 9. Nouja, ik was m 1x per twee weken voor de deur of in de wasbox. In de winter misschien 1 keer per maand of zelfs langer niet.

  Dat 5 stappenplan doe ik ook maar 2 keer per jaar. Waxen ongeveer iedere 2 a 3 maanden.

  Hoe was jij je Alfa eigenlijk Viola? In de bikini?

 10. Vergeten jullie de ‘innerlijke schoonheid’ van de bolide niet? Ik heb mijn instrumentenpaneel al een paar keer ‘gezandstraald’. Prachtig ‘matglas’ geworden….. :tu

 11. @Viola

  Jahoor, zolang het topje maar wit is…..

  Interieur reiniging:

  Ik kom niet verder dan de stofzuiger, glassex en een cockpitspray die niet vet is.

 12. je eigen auto wassen is een feest ..
  de wasstraat is voor leasebakkers ..

  kan er zo de halve dag mee zoet zijn en helemaal opgaan in alle details van 1 van mijn brikkies ..

  tip van mij .. ga naar de lokale Action en koop je suf aan synthetische doekjes en sponsen ..
  en een zwik ouwe handdoeken ..
  turtle producten zijn gewoon goed en vrij goedkoop .. en werken prima voor mij ..

 13. Mensen wat hoor ik hier allemaal negatieve reacties over de wasstraat.

  ik werk zelf bij een wasstraat en geloof mij dat werkt helemaal super en vaak word de auto nog vele malen schoner dan wanneer je hem voor de deur wast (natuurlijk niet als je het 5 stappen plan gebruikt)

  en de krassen die krijg je alleen bij de zo gehete roll-overs de machines waar je auto stil staat en de borstels (vaak plastic) over je auto heen en weer gaan

  kom maar eens naar de MacCarwash in ede je auto word gewassen met textiel geen krassen en de bodem word ook gereinigt (wat meestal lastig is als je hem voor de deur wast;))

 14. Dat van je auto niet met eens spons wassen is pure onzin!
  Ik werk bij een auto garage ( Breedveldautos.nl ) waar ze vooral exclusieve auto`s verkopen en ik was daar de auto`s.
  Als je de spons regelmatig goed sopt kunnen er nooit geen krassen inkomen.
  Altijd met spons en nog nooit geen problemen mee gehad.
  Riwax is trouwens een top merk om je auto mee te wassen.

 15. Ik ben al jaren fan van wassen zonder water. Er zijn verschillende merken op de markt, maar deze vind ik het fijnst. Niets geen gedonder en gedoe meer met water slepen en zo, maar gewoon in de garage. En als je die niet hebt, op de oprit, op straat of voor mijn part achter in de tuin. En dat kun je dan altijd nog laten doen door een blote man…..

 16. @ Siebrand
  Omdat je elke wagen slechts 1 keer onder handen neemt of meteen erna met andere producten aan de slag gaat om swirls te verwijderen? Want dat is wat je gaat krijgen door steeds met een spons aan de slag te gaan. Zelfs met (goede) washandschoenen ga je dit, in veel mindere mate, aan je been hebben. Logisch ook want je wrijft met vuil en zandkorrels opnieuw overheen je koetswerk. Handschoenen verminderen dit effect en kunnen bovendien regelmatig de wasmachine in. Voor gewone wagens/werkpaardjes hou ik het ook op een simpele spons, maar voor wat specialer prefereer ik een handschoen. Hiermee kan je tevens meer oppervlakte in een keer meenemen en beter plooien en curvesin het koetswerk volgen, gaat echt sneller.

  @ Mario
  Geen ervaring mee, als ik het al eens probeer zal het evenwel zonder blote man zijn πŸ™‚

 17. De kritieken van de meeste van jullie zijn perfect. De handleiding klopt inderdaad niet helemaal. Een spons is bijvoorbeeld heel goed te gebruiken (als je schuurwerk wilt uitsparen omdat je auto opnieuw gespoten moet worden). Ook wordt wel heel makkelijk gesproken over het afspoelen van een auto terwijl dit juist zo belangrijk in het proces is. Kijk anders eens voor een goede handleiding met veel andere tips op het tips en trucs gedeelte van http://www.cardetails.nl

  De bewering dat merken als Meguiar’s erg duur zijn noem ik eigenlijk een uitdaging. Dit omdat het niet zo is. Als je bedenkt dat met goedkopere merken je best veel autoshampoo nodig heb om een goed reinigingsefftect en sop te krijgen en bij Meguiar’s maar twee a 3 dopjes (en die dopjes zijn echt klein, kijk maar naar de foto’s van de verpakkingen) dan ben je aan het eind van de rit met de dure Meguiar’s toch echt veel goedkoper uit en om dan van de betere kwaliteit maar te zwijgen.

  Ook van die sprays waarmee je je auto kan wassen zonder water en shampoo kan ik afraden. Dergelijke producten zijn namelijk ontstaan uit pure noodzaak zoals in Australie. In Australie is het tijdens de zomer namelijk wettelijk verboden om je auto met water te wassen (omdat dit dan juist zeer schaars is). De oplossing om dan toch nog wat te hebben om je auto schoon is krijgen is dan de spray. Je moet dan wel de krassen voor lief nemen. Eigenlijk kiezen dus tussen twee kwaden. Of krassen of een vuile auto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*