AutoRAI 2009 – aanrader!

Vandaag de hele dag op de AutoRAI ‘nieuwe stijl’ rondgelopen. En ik vond het fijn. En hoewel het dit weekend errrug mooi weer schijnt te worden, kan ik toch iedereen aanraden om er een dagje heen te gaan.

autorai10

Pessimisten vinden het maar niks dat er ‘geen merkgevoel’ meer zou heersen. En dat je de verschillende auto’s nu in verschillende thema-paviljoens moet ‘zoeken’. Maar ik vind dat de beleving van AUTO’s (en laten we eerlijk zijn, daar gaat het toch helemaal over?) alleen maar is toegenomen. Je ziet de merken/modellen dichter bij elkaar en zodoende kun je fijn vergelijken. En kom je misschien tot opzienbarende nieuwe inzichten: Hee, die Kia Soul is eigenlijk best leuk gelukt… Ik noem maar even een dwarsstraat en wil maar zeggen: er is niets mis met het verbreden van je horizon, ook al ben je in je hart een Porsche/Mercedes/Ferrari/Donkervoort/Spyker etc. etc- liefhebber.

autorai2

Ook vond ik de uitvoering met zeecontainers best geinig. In de ene hal staan ze opgestapeld, dan hebben ze weer een fel kleurtje… Het gaf het geheel een beetje industrieel/modern tintje dat ik helemaal niet vervelend vond om naar te kijken.
Als ik dan een klein puntje van kritiek moet uiten: niet alle auto’s komen even lekker uit de verf op de volle beursvloer. Sommige staan een beetje in een hoekje weggefrommeld waar een groter podium gewenst zou zijn. De Studebaker Avanti bijvoorbeeld (en laat de batterij van mijn camera nou leeg zijn geweest toen ik die wilde klikken… sjit…)

autorai8

In elk geval vind ik het een goed teken dat de autoindustrie hier in Nederland realistisch is en geen 1 a 2 miljoen per stand (want dat waren bedragen waarover het over ging) neertelt. En zich wat bescheidener opstelt zonder dat het ten koste gaat van het presenteren van nieuws. Ik was in elk geval net zo blij als tijdens andere AutoRAI’s. Maar ik zou zeggen: ga zelf kijken. En dan lees ik graag wat jullie vonden. Hier in elk geval nog wat fotootjes. En: ook motorliefhebbers komen aan hun trekken, want er staat een hal vol moois te blinken ๐Ÿ™‚

autorai1

autorai4

autorai5

autorai6

autorai7

autorai9

autorai11

autorai12

autorai13

autorai14

17 Comments on “AutoRAI 2009 – aanrader!

 1. Ik hoop dat het nieuwe concept aanslaat. Met beide beentjes op de grond is zo gek nog niet.
  Waar zo’n crisis dan wellicht toch nog goed voor is..!
  Ik ga morgen kijken of de crisis nog van invloed is op de klassiekermarkt. En dat doe ik op de Techno Classica in Essen (D).

 2. Hee, de C’MM’N 2! Dat is het ontwerp van een vriend van me. Nice.

  Wat betreft het nieuwe concept: ik moet eerlijk bekennen dat je de eerste bent die ik er na afloop positief over hoor praten.

 3. @Casper: ben je zelf al naar de AutoRAI nieuwe stijl geweest? En waarom waren jouw vrienden/kennissen er negatief over dan? Ik heb ook wel goede berichten gehoord, maar idd ook mensen die het niks vinden. Kan, maar ik vind dat je in deze tijd wel even moet nadenken voordat je zoiets de grond in stampt. De autoindustrie heeft het erg lastig op het moment en ze doen tenminste nog iets, laten we daar blij om zijn. En als je ziet met hoeveel minder geld het nu moet op de RAI, dan vind ik het helemaal niet gek.
  Enniewee: je moet echt zelf gaan kijken! ๐Ÿ™‚

 4. @Viola: ik was van plan te gaan, echter dat ging op het laatste moment niet door en nu ga ik het simpelweg niet meer redden. Ik oordeel dan zelf ook niet.

  Maar wat ik om me heen hoor is dat mensen hรฉรฉl lang op zoek waren naar de auto’s die ze wouden zien, dat de merkbeleving nihil was en dat de aankleding dramatisch was met zeecontainers e.d. Daarnaast hoorde ik iemand klagen dat de stands zo beroerd verlicht zouden zijn geweest, maar dat was maar 1 iemand.

  • @Casper: tja, ik denk dat de meeste mensen zich niet helemaal realiseren hoe slecht het gesteld is in autoland. En dat het toch wel een prestatie is als je als AutoRAI toch iets weet neer te zetten met – voor deze branche – zeer beperkte middelen. Het was dit, of niets. Wat hebben die mensen, van wie je zoveel negatiefs hebt gehoord, liever denk je?

 5. Ik vond het helemaal niets (ja ja een subtiele man).

  De opzet was wat mij betreft vooral rommelig, en vooral onoverzichtelijk. Het was ook een oncomplete RAI, met alle respect voor de merken die er wel waren met hun politiek correcte modellen, maar daar ga ik niet voor naar de Auto RAI.

  Je kunt elke willekeurige showroom binnenlopen om de laatste hybride modellen te zien, maar om geld te betalen voor een hele grote gewone showroom is wat mij betreft bedrog.

  Men had gewoon eerlijk moeten zeggen dat men alleen maar auto’s zou laten zien die door politiek Den Haag niet extra belast worden. Dat is namelijk iets heel anders dan een nieuwe opzet. En meen je nu echt dat jij die zeecontainers wel geinig vond?? Alleen al het aantal Insignia’s op de beursvloer was tranentrekkend.

  Maar er was wel een heel leuk moment op de persdag; jij keek mij recht in de ogen en je lachte naar mij, dus met mijn looks moet het haast wel goed zitten. Jammer dat ik op dat moment wat in gedachten verzonken was….

 6. @Marcel: ik zal wat nuances aanbrengen. Rommelig en onoverzichtelijk: er waren hallen die beter gelukt waren dan andere, dat ben ik met je eens. Ik vond de cabriohal leuk, en de luxe hal en ik vond het gebeuren buiten leuk net als de hal waarin live gescheurd werd en de motorhal. Je moet bedenken dat er nog nooit een nieuwe opzet is geweest en dat er dingen zijn die beter kunnen is natuurlijk iedereen wel duidelijk. De containers vond ik oprecht leuk ja, gaf het geheel een modern, industrieel tintje.
  Een hele grote showroom waarvoor je niet wilt betalen: tja, dat is aan jou. Maar ik vond dat men – met de beperkte middelen beschikbaar, lees, veel minder geld – toch iets aardigs heeft neergezet. Je moet niet vergeten dat het momenteel echt serieus zwaar weer is in de autoindustrie. Dus het was dit of niets… wat heb je liever?
  Insignia’s? huh? Logisch toch dat Opel haar topmodel promoot?
  En als je me voortaan in goed humeur tegenkomt, dan moet je maar beter opletten. ๐Ÿ™‚

 7. Chagrijnig? ๐Ÿ™„ Maar dan wel mรฉt glimlach!

  Bovendien… geld moet rollen.
  En dat gaat immers sneller op vier wielen ๐Ÿ˜‰

 8. Het punt is juist dat wij (jij en ik als pers) niet hoefden te betalen, maar als je als autoliefhebber een dagje vrij neemt ,14 euro betaald om je auto te parkeren en dan ook nog eens iets van 18 euro om de vloer op te mogen, dan was het aanbod karig (understatement of the year).

  Dan kan ik meer waardering opbrengen voor de Britse autoshow die de hele handel gewoon afblazen, zij nemen de betalende toeschouwer serieus. En dat is wat mij betreft waar het om draait.

  De Auto RAI wordt georganiseerd met in het achterhoofd de consument (zowel de bezoeker als koper van de automobielen), terwijl dat juist de enige reden is dat men een beurs behoort op te zetten.

  En natuurlijk heeft de autowereld het zwaar, en staat men onder zware druk om eco vriendelijke bagger op de markt te brengen, maar dat zijn nu juist de auto’s die niet gekocht worden door bezoekers van autobeurzen. Laat staan dat de jeugd folders komt ophalen van electrische auto’s of zuinige diesels.

  Nu weet ik dat de Auto RAI afhankelijk is van wat de verschillende importeurs en fabrikanten naar Amsterdam sturen, maar er werd vooraf een beetje te veel nadruk gelegd op de nieuwe opzet, en daar is te veel energie in gestoken naar mijn (bescheiden) mening.

  Ieder zijn eigen mening, maar de mijne is uiteraard de enige juiste:))

 9. Nu ik het teruglees komt e.e.a. wat hard over, bijna alsof ik mijn mening schreeuw. Dat was zeker niet de bedoeling, en daarvoor alsnog mijn excuses.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*