Auto voor de deur

Het heeft slechts zijdelings met auto’s te maken, maar moet het hier toch even kwijt. Gisteren een tamelijk ontluisterende ervaring met een man (joch, eigenlijk) die vaste donateurs kwam werven voor het KWF. Ondanks mijn sticker ‘Aan de deur wordt niet gekocht, en bekeerd ben ik ook al’ belde hij aan. En wilde me een heel verhaal over het KWF vertellen. Toen ik hem onderbrak en zei dat ik weet wat het KWF doet en dat ik altijd iets in de collectebus gooi, zei hij dat maar 6% van de inkomsten van het KWF uit collectes voortkomen. Waarop ik zei dat ik echt geen zin heb in maandelijkse acceptgiro’s. Daarop zei hij de legendarische woorden: “Maar u kunt dat met zo’n auto voor de deur best betalen.” Oeh. Bij mij was er even sprake van ontploffingsgevaar. Als het KWF op deze manier donateurs denkt te werven dan hebben ze het goed mis. Mijn antwoord was in elk geval grappig: “Die auto kost anders een hoop geld, knul! En succes verder met je ‘werk’. Dag!”


Ongelofelijk niet, alsof hij in mijn portemonnee kan kijken. En misschien is die auto (het was toevallig mijn eigen Alfa) niet eens van mij. Dat kan hij helemaal niet weten. En dat ook uit de mond van zo’n knulletje… yak!

17 Comments on “Auto voor de deur

 1. Ik heb zo de pest aan dat soort verkopers. Of het nou een collecte, energieleverancier of verzekeraar is: als ik jullie nodig heb of wil steunen, dan vind ik jullie wel.

 2. Ik begrijp best dat ze collecteren, maar dit is gewoon deur-aan-deur verkoop. Want het KWF is gewoon een bedrijf. Was er vorig jaar niet een of ander schandaal: dat een directeur het geld in zijn eigen zak had gestoken ofzo?

 3. KWF Kankerbestrijding is slechts één van de goede doelen, die straatwerving :S uitbesteedt aan ‘n commercieel bedrijf. Maar wat ‘n brutale verkoper zeg!!!

  Alsof we ons schuldig zouden moeten voelen met ‘n iets leukere auto aan de deur 😉 terwijl we al zoveel kwijt zijn aan de schatkist.

 4. Even los van de terreur van collectanten, waar ik zolangzamerhand echt niet goed van wordt is het feit dat de meeste mensen jouw welstand aflezen aan je auto. Alsof er geen andere liefhebberijen zijn die geld kosten!

  De een geeft zijn goeie geld uit aan een leuke auto, een ander heeft bv. een keuken van 25.000 staan of gaat los op stereoapparatuur.
  Alleen levert dat geen zure opmerkingen op omdat het niet zichtbaar is.
  Ofwel, hier hebben we een eng Calvinistisch, hypocriet denkpatroon te pakken: je mag jezelf verwennen zoveel je wilt, als het een ander maar niet opvalt.

  Gelukkig zijn er ook leuke reacties. Onlangs kregen we de ochtendkrant in de bus waarop de krantenjongen geschreven had: wat heeft u twee schitterende auto’s! (Alfa 159 en GT)
  Waarschijnlijk katholiek (geintje..).

 5. Eens Monica. Een auto is zeer zichtbaar en daarom krijg je ook ongevraagd altijd wel een mening. En is de Balkenende-sfeer zeer tastbaar these days… Zo’n krantenjongen is dan een verademing 🙂

 6. Heeft niks met Balkenende te maken. Zonder hem is er diezelfde instelling.

  Maar idd, die auto die voor je deur staat hoeft niet van jou te zijn en heeft ook niks met een collecte te maken. Ik had hem ook iets anders semi-grappigs gezegd als “Je kan wel zien dat daar een auto staat, maar niet wat op de deur staat?”.

 7. Hé, moeten de Jan-Peter-bashers ondergronds? Ik ken die wetswijziging niet?
  Overigens ligt het niet aan JP de Premier, het zit al eeuwen in onze volksaard. Jammer, maar helaas.

 8. Ik ken die wet ook niet. Riekt naar censuur! En ik weet niet wie er elke keer PvdA en CDA stemt hoor, ik ken niemand die dat doet. Of ze doen het stiekem?

 9. Geen zin hebben in acceptgiros, lijkt mij ruimte geven voor de mogelijkheid van automatische incasso. Het gaat om het doel, en dat is de nare ziekte kanker bestrijden.

  Die “knul” doet gewoon zijn best. Op deze wijze generiek conclusies trekken en mensen afzeiken vind ik vrij kinderachtig.

  Daarnaast ben ik benieuwd wat je er mee wil bereiken. Ik ben zelf groot autofan, maar kan mij absoluut niet vinden in de wijze waarop je in deze de link legt en hierover schrijft.

  Het werven van fondsen kost geld. Voor haar fondsenwerving accepteert KWF Kankerbestrijding 17% kosten. Dit betekent dat van iedere euro die geworven wordt maximaal 17 cent opgaat aan kosten. Dit is ruim onder de norm van het keurmerk CBF, dat maximaal 25% kosten toestaat.

  Op basis van het uitgangspunt dat donateurs gemiddeld 8 jaar (blijkt uit statistieken) bij KWF Kankerbestrijding blijven komen de kosten voor straatwerving op ongeveer 9 % uit. Dat is dus erg weinig en ruim onder de norm van 17% die KWF Kankerbestrijding voor zichzelf hanteert

  Laten we wel wezen; bijna iedereen krijgt vroeg of laat in zijn leven te maken met een schrijnend geval van kanker in de directe omgeving.

  Ik werk niet voor KWF maar ik vind wel dat we dit soort organisaties waar mogelijk moeten steunen. Als je geen donateur wil worden, prima. Maar ga dan geen vervelende stukjes schrijven. Doe liever zelf iets goeds en plaats een link naar KWF op je site 🙂

  http://www.kwfkankerbestrijding.nl/index.jsp?objectid=16198

 10. Beste Peter,
  Ik ken jou niet, en jij kent mij niet. Dus laten we even voorop stellen dat jij niet weet wat ik allemaal voor goede doelen doe en wat en hoeveel ik daaraan geef. Ik hoef me daar voor niemand voor te verantwoorden.
  Die mensen komen bij mij aan de deur en dan hebben ze te maken met mijn reactie. Dat ik die, als ik tamelijk brutaal wordt bejegend, ook op mijn weblog zet, lijkt me ook mijn zaak. Zoals je ziet hebben anderen ook problemen met deze manier van fondsen werven. Misschien is de aanpak gewoon niet zo slim.

 11. En nog een toevoeging: deze ‘meneer’ begon over mijn auto, zoals je hebt gelezen. Dus ik legde de link met het hebben van een mooie auto zelf niet, dat deed de fondsenwerver. Die vond dat ik dan ook maar donateur moest worden. Yeah, right. Sorry hoor…

 12. Viola, ik ben het wat dat betreft met je eens hoor. Mijn punt was meer om je te overtuigen dat het wellicht beter is om de negatieve energie die je hebt opgebouwd door deze ‘vervelende’ ontmoeting aan de deur om te buigen naar iets positiefs. Dan benader je het op een hoger abstractieniveau. Het stukje was amusant om te lezen, maar op laatst had je iets vrolijker kunnen afsluiten. Vandaar de tip om een link te zetten naar KWF. Enfin, je bent je eigen redacteur.

 13. Snap ik ook Peter, maar soms moet je ook even kunnen ventileren. Dat ik dan niet meteen relativeer, ach ja, zo ‘groot’ ben ik blijkbaar nog niet gegroeid. Meteen die andere wang toekeren… ja… Een link naar KWF plaatsen zou ik hier niet doen, daar is het de site niet voor. Ik heb ‘m bij jouw reactie laten staan, alla… 🙂

 14. dat je jezelf de schompus hebt gewerkt voor je auto zien de meeste mensen niet, die denken dat het je gewoon komt aanwaaien.
  precies, iedereen doet wat anders met z’n geld en dat is niet goed of fout.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*