Zwanger: zo zit je veilig in de auto

In Zweden werd een virtuele, hoogzwangere crashtest dummy ontwikkeld zodat men kan zien hoe de zwangere vrouw het beste beschermd kan worden. Lotta Jakobsson is expert op het gebied van kindveiligheid bij Volvo.

zwanger.jpg

Haar tips:
*Stel de stoel zodanig in dat je de pedalen goed kunt bereiken, maar toch zoveel mogelijk afstand bewaart tussen het stuur en je buik.
*Draag altijd je gordel, ook in de laatste maanden van de zwangerschap. Dikke kleding is een no-no: trek in de winter je jas uit zodat de gordel zo dicht mogelijk op het lichaam gedragen kan worden.
*Trek het onderste deel van de veiligheidsriem niet over de buik, maar er zo plat mogelijk onderdoor en trek hem stevig aan.
*Het bovenste deel van de gordel moet over je borstkas tussen je borsten doorlopen. Haal hem nooit onder je armen door of achter je rug langs!
*Ook de airbag biedt veel bescherming aan kind en jezelf en die mag dus niet uitgeschakeld worden.

2 Comments on “Zwanger: zo zit je veilig in de auto

  1. Dat de airbag heel veilig is weten we, maar mijn vrouw is slechts 1,5 m. groot en moet daardoor haar stoel ver naar voren schuiven. De afstand tussen haar dikke buik en het stuurwiel wordt daarom m.i. onverantwoord klein.

    Ik kan in dit geval alleen maar hopen dat ze nooit in een ongeluk terecht komt, want dan vormt de airbag een groot gevaar!

  2. Klopt Bas. Maar het ligt ook aan de auto hoe goed je stoel is aan te passen aan de berijdersmaten. In het geval van jouw vrouw lijkt het me lastig. Zij is erg klein en dan is het – hoe vervelend ook – wellicht aan jullie zelf om een goed passende stoel te laten inbouwen. Dit geldt ook voor extreem lange mensen, trouwens.

    Overigens geen ervaring met zwanger autorijden en waar je dan allemaal op moet letten. Bij Volvo weten ze daar veel van, die hebben er onderzoek naar gedaan. Ik zal het eens nazoeken en hier posten, ter info.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*