Zo klinkt elektrisch rijden

BMW en Siemens hebben de handen ineen geslagen als het gaat om elektrisch rijden. De maker uit Munchen zorgt voor de ‘hardware’, de elektronicagigant voor de ‘software’, en legt zich toe op onder andere laadpalen. Omdat ruim driekwart van ondervraagde Nederlanders elektrische auto’s gevaarlijk vindt voor fietsers en voetgangers, organiseerden de twee bedrijven via deze site een wedstrijd waarbij mensen geluiden konden insturen. Het winnende geluid werd gisteravond bekend gemaakt. En ondanks alle muziekjes, en andere lieftallige deuntjes blijken de meeste mensen toch een klassiek motorgeluid te prefereren.

Gevraagd naar de bereidheid tot het kopen van een elektrische auto geeft bijna tweederde van de Nederlanders aan dat zij, afgezien van de prijs, hier positief tegenover staan. (Mits onze regering geen gekke dingen gaat doen). Dat gebeurt echter nog niet binnen vijf jaar, vindt vrijwel iedereen. Hoewel ruim 70% van de Nederlandse bevolking elektrische auto’s nu nog duur vindt, althans duurder dan een gewone auto, is 60% er van overtuigd dat elektrische auto’s over tien jaar gemeengoed zijn.

Ondanks het feit dat weinig Nederlanders ooit zelf in een elektrische auto hebben gereden, typeert bijna 80% hem als ‘beter voor het milieu’ en ruim de helft hem als ‘stil’. Het ontbreken van geluid bij lagere snelheid is volgens ruim driekwart van de Nederlanders vooral voor fietsers en voetgangers gevaarlijk. Bijna tweederde vindt dan ook dat de verkeersveiligheid aantoonbaar zou verbeteren als elektrische auto’s onder de 50 km/h geluid zouden maken. De helft kiest dan voor het traditionele motorgeluid, een vijfde voor een brommend geluid en slechts een paar procent denkt aan een muziekje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*