M/V: wie rijdt beter?

Eigenlijk vind ik het een onzinnige vraag, maar de uiteenlopende antwoorden intrigeren toch: wie rijdt beter, mannen of vrouwen?
De vrouwen! Dat blijkt tenminste uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Volgens het SWOV hebben de heren dan wel meer aanleg voor autorijden, maar doordat ze meer risico’s nemen, raken ze – vooral jonge mannen – vaker betrokken bij ernstige ongevallen. Per miljard kilometer die mannelijke bestuurders afleggen, komen gemiddeld iets meer dan drie van hen om het leven. Voor vrouwelijke automobilisten ligt dat op nog geen twee per miljard kilometer. Vrouwen raken gemiddeld wel vaker lichtgewond en veroorzaken meer kleine aanrijdingen. Volgens deskundigen komt dat doordat vrouwen vaker in woon- en winkelgebieden rijden. Daar gebeuren de meeste aanrijdingen, meestal met alleen blikschade.

De mannen! Na de digitale strijd die Centraal Beheer Achmea dit jaar op hun internetsite hield, scoorden de heren een gemiddeld rapportcijfer van 7,9 en de vrouwen een 7,4. Maar tegen de verwachtingen in kunnen vrouwen beter kaartlezen en verkeersborden beoordelen dan mannen. Ook het vooroordeel dat vrouwen altijd langzaam rijden, werd tijdens het spel ontzenuwd: de A1 race op Internet werd door de vrouwen gewonnen.
Ook Ingenieur Joost de Winter van de TU in Delft hield zich bezig met deze prangende vraag. Hij deed zijn onderzoek onder leerlingen die met een rijsimulator lessen en lette op verschil in gedrag tussen de seksen. Die bleken groot. Mannen bleken veel vaker betrokken bij virtuele overtredingen zoals te hard rijden of bumperkleven. Vrouwen maakten meer fouten op het gebied van voertuigbeheersing zoals sturen in bochten, schakelen en de waarneming van objecten. Dit gedrag van virtuele lessers komt naadloos overeen met dat van mensen in het ‘echte’ verkeer. Ook dit onderzoek verwees een vooroordeel naar het rijk der fabelen: dat mannen sneller leren autorijden bijvoorbeeld. Niet waar dus! De leervaardigheid tussen de seksen blijkt namelijk exact gelijk te zijn, maar vrouwen beginnen gemiddeld op een lager niveau. Zij hebben dus meer tijd nodig om het voertuig even goed onder controle te krijgen dan mannen, maar ze leren in hetzelfde tempo.
Ik denk dat we het erover eens kunnen zijn: vrouwen rijden niet beter of slechter dan mannen. Ze rijden gewoon anders. En wat mij betreft komt daar nog bij: wie het meeste rijdt, rijdt het beste. Oefening baart tenslotte kunst.

Meer autonieuws van mijn toetsenbord vind je op vrouwonline.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*