Waarom mannen liever manueel schakelen

De automaat wint – aangevoerd door prachtige transmissies als de DSG (Dual Shift Gear) van Volkswagen – gestaag aan terrein. Maar of mannen daar blij mee moeten zijn? Hier zes redenen waarom heren beter manueel kunnen blijven schakelen:

Autovakantie3

1. De ultieme controle
Het is als met de afstandsbediening van de televisie: mannen vinden het heerlijk om de controle te hebben over gadgets. En daar hoort de auto ook bij. De baas zijn over het spul, daar gaat het allemaal om. Een handgeschakelde auto laat de bestuurder baas zijn over de gang van zaken. Gasrespons is directer, intuitiever en controleerbaar.

Versnellingspook

2. Je kunt jargon gebruiken
Rijden met een handgeschakelde maakt dat je met meer autoriteit kunt praten over auto’s, zelfs als je niet weet waar je het over hebt. Veel mannen vinden dit vooral als ze met de andere sekse praten belangrijk. Natuurlijk is het wel zo dat je giga door de mand valt als je betrapt wordt op het herkauwen van een Fast & Furious zinnetje…

the-fast-and-the-furious

3. Je kunt manueel niet spellen zonder ‘man’
Automaten zijn/waren gewoon niet cool. Ze zijn gemaakt voor oma’s (of Amerikanen) die nooit geleerd hebben om te schakelen. De nieuwe dubbele koppelingsflippers achter het stuur doen het uiteraard super, maar krijgen in de States wel namen als ‘flappy paddle boxes’. Flappy? Flappy is niet cool. Het is een hondennaam. In het Nederlands klinkt het al niet veel beter: flippers. Klinkt als: ‘Daar heb je…’

flippers

4. Bewijs dat je kunt multitasken
Sommige mensen hebben het al lastig als ze moeten lopen terwijl ze een blikje fris drinken. Ik preek zelf ‘Mindfulness’ maar onze samenleving vindt het heerlijk als je meerdere dingen tegelijk kunt. (En vraagt zich dan af waarom er zoveel stress is…) Maar bij het schakelen multitask je automatisch. Je trapt met je linkervoet de koppeling in, schakelt met je rechterhand en laat de koppeling weer op komen. En dan ook nog opletten? Poeh…

stress

5. Je kunt niet ‘spelen’ met een automaat
Driften, hiel-teen manoeuvreren… (tussengas geven) laat het maar uit je hoofd met een automaat. Terugschakelen en toch een toefje gas bijgeven is een manier die veel racers gebruiken om de motor op een bepaald toerental te houden zodat de motor niet aan kracht verliest. Ze sparen daarbij bovendien de transmissie. Daarom geven veel auto’s met een sportafstelling vanzelf tussengas. (De nieuwe Nissan 370Z is een voorbeeld waarbij ook de handgeschakelde automatisch tussengas geeft).

nissan 370Z drift - slip

6. Vrouwen houden van een man die goed is met zijn handen
Er is een bepaalde finesse nodig om goed met een handgeschakelde versnellingsbak om te gaan. Geloof me, het is een kunst. Dus ben je uitstekend getraind in het verfijnde schakelwerk en tracteer je haar als bijrijdster dus niet constant op whiplashes? Dan kun je er donder op zeggen dat ze ook van je overige handenwerk zal genieten.

handen

16 Comments on “Waarom mannen liever manueel schakelen

 1. Goh, zo had ik het nog nooit bekeken…

  Ik ben zelf ook heel ‘handig’ (vraag maar aan mijn vrouw), maar in een limousine mag van mij best een automaat zitten. Daar gaat alles om comfort. Een MGB (of andere klassieker/sportwagen) met automaat lijkt me daarentegen nogal saai. Het geeft best een kick om soepel te schakelen in een auto waarin dat t.o.v. moderne auto’s lastig is.

  Automatisch tussengas. Ik spuug er op!

 2. *opent een flesje bier met zijn tanden en geeft KR er ook eentje*

  Hmm, ik vind punt 4 wel wat hebben…misshcien is het daarom dat ik graag met een manuele auto rij. Met 2 voeten 3pedalen(tegelijk) controleren is best fun. En cool 8)

 3. Punt 4, multitasking? Ach man, dat kon ik al toen ik op de lagere school zat en orgelles had. Jeweetwel, op zo’n geval met twee klavieren en pedalen voor de bas. Die cursus heb ik nooit afgemaakt overigens…
  Proost! 😎

 4. Multitasking? … doe ik al jaren aan… terwijl ik werk, sport, autorijd (handgeschakeld.. idd natuurlijk) denk ik tegelijkertijd altijd nog aan andere spannende lekkere verboden spelletjes….

 5. Sorry maar was er weer eens een hoop druk van de redactie om een nieuw stukje te schrijven?

  Ik vind dit echt helemaal nergens op slaan 😛

 6. ik rij ook liever in een handgeschakelde bak dan een automaat… maar mss is dat omdat vrouwen van nature kunnen multitasken… 😉

 7. Blablabla ik ben een man, rijd sinds het halen van m’n rijbewijs met een handbak maar als ik afgestudeerd ben en een auto neem wordt het een automaat.

 8. Waarom gaat het op websites die door vrouwen gerund worden overigens significant vaker over het andere geslacht en het verschil tussen de geslachten dan op websites die door mannen gerund worden? Vrij opmerkelijk.. Hebben vrouwen soms meer behoefte om zich met mannen te vergelijken dan andersom?

 9. Waarom gaat het in websites gemaakt door mannen overigens significant vaker over blote vrouwen dan die door vrouwen ingevuld worden? Vrij opmerkelijk. Hebben mannen soms meer behoefte om stoer te doen dan andersom?
  Ik krijg het vermoeden Jochempie dat je nog wat nat bent, achter je oren. 🙂

 10. Dat andere handwerk ? Net als ik daar mee bezig ben moet ik schakelen !!

  Gaat uitstekend met 1 hand door de bocht, en richting aan geven en zo. Andere hand kan voor spannendere dingen ingezet worden.

  doe mij maar een automaat !! En een spannende bijrijdster.

 11. Nou moet ik toch alweer azijn plassen Viola 😛
  Het valt mij als man zijnde juist op dat JUIST in dames bladen het veel gaat over sex en naaktheid.

  Mijn vriendin en moeder betrap ik regelmatig op het vasthebben van een Libelle, een Viva en dergelijke waarin de rubrieken “Mijn Lichaam” etc staan en er staat in ELK dames blad een rubriek over seks.

  Het verwijt dat de heren altijd maar veel sexueler zijn is mijns inziens nogal ongegrond. Beiden seksen zijn, gelukkig, geintresseerd.
  En natuurlijk zet jij lekker op je website wat je wilt maar ik vind dit gewoon een flauw stukje. Gewoon puur omdat jij als vrouw weet waarom een man iets wil terwijl een man dat zelf helemaal niet zo ziet 😛

  Voor de rest doe je het leuk hoor.
  Sjonge jonge wat drijven we af 😛

 12. Die hele website hier is 1 grote cover-up operatie: Viola zit gewoon in het verkeerde lichaam (if you know what i mean).

  Jezus, kerels, voelen jullie dat dan niet?

  🙂

 13. Hihi Thijs, je gaat het toch allemaal niet TE serieus nemen he? Ik heb in een blad als Mens Health ook wel eens een stukje gelezen over hoe mannen vrouwen moeten versieren. En hoe vrouwen willen dat een man eruit ziet. Toen dacht ik ook bij mezelf: wat een bullshit. Dus tja, ach. Het blijft iets persoonlijks, maar in bladen (en soms hier) probeer je natuurlijk voor een grote groep de gemene deler te vinden. Ik vond dit gewoon grappig. Ben het wel met je eens dat het enigszins de spot drijft met de heren. De huidige automaten – en dat zeg ik ook in het stukkie – zijn van enorm hoge kwaliteit. En de heren ook 😆
  Overigens @Martin: ik zit volkomen heerlijk in mijn lijf hoor! En in het juiste ook! Maar heb soms wel een kleine testosteron-tick, lijkt wel. Schijnt normaal te zijn dat vrouwen ook mannelijke hormonen hebben. Bij mij ‘spreken’ ze soms duidelijke taal 😆

 14. Haha ik bedoel het ook niet al te kwaad hoor Viola. Het valt me gewoon op.

  Ik snap het eerlijk gezegd ook wel.
  Veel plezier met je website.

  Zal er af en toe nog eens even overheen klikken en kijken of ik nog de behoefte heb opmerkingen of complimentjes te plaatsen 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*