Vrouwen op de motor

Opel en Harley Davidson sloegen vorige week de handen ineen en bouwden een feestje op wielen: ‘Women on Wheels’ bij Slotemakers antislipschool te Zandvoort. Vrouwen werden hier door Harley verleidt tot het rijden van de eerste eigen motormeters en bovendien werden er antislip-lessen gegeven in een van de meest fraaie en pittige cabriolets van dit moment: de Opel GT.

Terwijl ik keek naar het enthousiasme van deze behoorlijk handige vrouwen, dacht ik gniffelend terug aan mijn eerste motorrijlessen, een jaar of tien geleden. Die kenmerkten zich door veel gestuntel. Vooral te fanatiek gebruik van de afzonderlijke voor- en achterrem deden mij menigmaal crashen zodat mijn instructeur zich genoodzaakt zag tot het nemen van represailles. Voor iedere keer dat ik viel, moest ik een Mars voor hem kopen. Je begrijpt: aan het eind van de twenty-something lessen was ik hem een hele doos Marsen schuldig.
Toch haalde ik mijn motorrijbewijs in een keer en kocht onmiddellijk een eigen machine: een Suzuki Intruder 800. Waarmee ik op dag één meteen onderuit ging: ik probeerde weg te rijden met het slot nog op de remschijf… Met het schaamrood op mijn kaken belde ik aan bij mijn buurman, want ik kreeg ‘m niet meer overeind! Inmiddels ken ik de trucs en gaat dat allemaal veel gemakkelijker.
(Dit is overigens een Yamaha R1, ook niet echt verkeerd 😉 )

Tijdens de Opel GT en Harley-dag kregen we tips, toegesneden op de lifestyle-beleving van het motorrijden. Wat mij betreft – sorry Opel en Harley – bestaan er geen opener deuren dan deze ‘tips’. We kregen namelijk te horen dat ‘niets zo frustrerend is als haar dat uit model raakt’. De oplossing, aldus de ingehuurde styliste, is dan om een paardenstaart in te doen of het weg te stoppen onder een pet of helmmutsje. Zit het daarna niet, dan moet je het nat maken. Dûh… Ook werden er eet- en sporttips gegeven, want motorrijden is hard werken en dan moeten er wel wat spieren aanwezig zijn en de nodige calorie-inname om te verbranden. Ook logisch, me dunkt.

Hier mijn tips voor motorrijdende dames:
*Schroom niet om te gaan lessen. Meer dan de helft van de lessers is tegenwoordig vrouw en het is ontzettend leuk! Wees niet bang om fouten te maken. De mannen doen misschien wel stoer, maar zijn tijdens de eerste lessen vaak net zo onzeker.
*Rijbewijs gehaald? Stap regelmatig op. Een ongeoefende motorrijder pik je er zo uit. Heb je het idee dat je het bent verleerd? Neem dan een her-opstaptraining. Dit is echt geen overbodige luxe. Onzekerheid kan je in het hysterisch drukke verkeer van nu fataal worden.
*Denk bij het kiezen van kleding niet zozeer aan ‘staat het leuk?’ Maar aan: ‘Is het veilig?’ Natuurlijk, er zijn allerlei heel hippe lederen jasjes en broekjes te koop. Maar als ze niet zijn voorzien van elleboog, schouder en knieprotectie, heb je er tijdens een val – en dat komt harder aan dan je denkt – helemaal niets aan! Overigens is het helemaal niet nodig om je in leer te hullen: er is ook vrouwelijke, getailleerde motorkleding van andere, winddichte en toch ‘ademende’ stoffen te koop.
*Shop uitgebreid voor een motor. Een Harley is natuurlijk superstoer, maar als beginnend motorrijder en koper is het nuttig om jezelf af te vragen waarvoor je ‘m wilt gaan gebruiken. Alleen op zonnige zondagen een uurtje toeren langs de boulevards? Wil je er woon-werk verkeer mee doen? Of ga je ermee op motorvakantie? Test ook eerst eens een paar verschillende soorten motoren voordat je tot aankoop overgaat. Een chopper staat stoer, maar misschien is een tourmotor voor jou wel veel fijner. En tot slot:
*Rijd altijd defensief. Je leert het ook tijdens het lessen, maar wees je er altijd van bewust dat automobilisten motorrijders vaak letterlijk over het hoofd zien. Ga er dus altijd vanuit dat jij de eerste moet zijn die stopt of uitwijkt.

4 Comments on “Vrouwen op de motor

  1. Dat plaatje is een goed voorbeeld hoe het niet moet: onveilige helm, jas en broek. Wel weer een toffe motor, dat dan weer wel. Ik doe het nog even op mijn Yamaha Fazer FZ6.

  2. Ik wil mijn motorrijbewijs halen,maar heb nog nooit op een motor gezeten.Ik heb ook mijn autorijbewijs niet.Vroeg me af hoe dat is rijlessen nemen op de motor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*