Voorjaars Trip Tip: Franse Stuurmanswegen

Introducties van nieuwe automodellen voerden mij met enige regelmaat naar Frankrijk aldus geef ik je een Voorjaars Trip Tip: Franse Stuurmanswegen. Vooral als het sportieve modellen betrof, want die wil je niet alleen op de (saaie) Nederlandse snelwegen proberen, maar ook op uitdagender parcours; de bochtige bergweggetjes. Sommige wegen in la Douce France moet je als stuurmansliefhebber, of hebster, dan ook een keer hebben gereden. In de winter laat je ze misschien liever over aan de wintersporters, maar voor komend voorjaar is dit een fantastisch tripje dat je alvast in je agenda wilt tikken of pennen:

col de la madeleine

De rit waarover ik het heb is er een in de Rhône Alpen in de Franse Provincie Savoie. Deze voert je gedurende ongeveer drie uur en veertig minuten over 205 kilometers aan prachtige bergpassen. Je ‘doet’ dan de Col de la Madeleine (1993 meter), de Col de la Croix Fer (2067 meter), Alpe d’Huez (1860 meter) en Col de L’Iseran (2770 meter).
Col de la Madeleine verbindt het noordelijke Val d’Isere met de Val d’Arc in het zuiden. Met mooi weer heb je hier fantastische uitzicht op de Mont Blanc. Col de la Croix de Fer, de pas van het IJzeren Kruis, linkt Rochetaillée in de Romance Vallei met de Saint-Jean-de-Maurienne in de Maurienne Vallei.

col de la madeleine2

Alpe d’Huez heeft uiteraard een mythische aantrekkingskracht voor wielerfans en staat internationaal bekend als de entree naar de bergen tijdens de Tour de France. Grote namen uit de wielersport hebben zichzelf onsterfelijk gemaakt op deze pas. Als je relaxt toert, kun je hun namen lezen in de eenentwintig bochten die je omhoog van Le Bourg d’Oisans leiden.

Alpe d'Huez

Alpe d'Huez-zoover

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*