Volvo C30

Volvo eindelijk hip!

volvo c30 rijdend (2).jpg

Ik heb altijd veel respect gehad voor het kleine Zweedse merk Volvo met de grote naam in veiligheid. Maar echt opgewonden kon ik van de styling van de meeste modellen niet worden. Tot nu, want tijdens de Autosalon van Parijs gaat eind september het doek van de C30 af! Volvo’s ‘kleintje’ gaat volgens mij gigantisch scoren, want hij ziet er super uit.

volvo c30-interieur (2).jpg

En wat mij ook errrrug aanspreekt: deze sportieve coupe is gemaakt voor mensen ZONDER kinderen. Geen vijf deuren, maar gewoon twee. En achterin geen bank, maar twee keurige zitplaatsen met een console ertussen zodat stellen en vrijgezellen wel mensen mee kunnen nemen.
De frontpartij heeft een krachtige blik en ‘n brede, lage grille en de verbrede wielkasten lopen door in de voor- en achterbumper. De daklijn loopt af en de sterke schouders omlijsten de achterlichten.
Aan zijn achterkantje moet ik nog steeds een beetje wennen… Het bestaat uit een glazen achterklep die knipoogt naar Volvo’s klassieke 1800 ES waarnaast lange, hoefijzervormige achterlichten prijken. Een accentje is de met de achterruit meelopende dakspoiler. In elk geval zal niemand hem met een ander model verwarren.

volvo c30 op straat.jpg

Net als veel andere Volvo-modellen kreeg ook de C30 de karakteristieke zwevende middenconsole tussen de voorstoelen dat het geheel een chique tintje geeft. Koop je het basismodel, dan kun je kiezen uit drie interieurstoffen. Wel jammer dat men hier niet voor de verwisselbare stoelhoezen, die in Volvo’s designstudie de YCC (helemaal ontworpen door vrouwen) zaten, is gegaan. Dat had de wagen pas echt een bijzonder individualistisch tintje gegeven.

De basismotor is de 100 pk sterke viercilinder 1,6-liter benzinemotor. Er is verder een hele range aan motoren met als klapstuk de zeer krachtige D5 turbodiesel die 180 pk levert en de T5 met 220 pk’s.
Heb je het over veiligheid, dan is de C30 uiteraad een echte Volvo. Hij is uitgerust met BLIS (Blind Spot Information System), dat je helpt om auto’s te spotten die zich verstoppen in de dode hoeken. Verder is er het Whiplash Protection System (WHIPS) en het Side Impact Protection System (SIPS) met zij-airbags en Inflatable Curtain. Gecombineerd met de overige airbags en de gordelspanners levert dat optimale veiligheid op.

volvo c30 (2).jpg

Hoeveel de wagen gaat kosten is nog niet bekend. Wel dat de productie eind dit jaar van start gaat. Jippie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*