Verstand van auto’s

Ik heb het altijd al geroepen: mannen, vrouwen… het is een pot nat als het gaat om autokennis. In mijn vriendenkring is slechts een heer die er het nodige van auto’s afweet en ook bij de dames beperkt het zich tot een vriendin die interesse in blik op vier wielen toont. De meeste dames gebruiken de motorkap voor andere zaken, zie hieronder.

vrouwverwisseltluier.jpg

Nu heeft Readers Digest een onderzoek gedaan onder 600 Nederlanders waar het volgende uit kwam: slechts 3 procent van de autobezitters kon negen vragen over motortechniek goed beantwoorden.

motor.jpg

Zo heeft bijna de helft geen idee of zijn of haar auto vier kleppen per cilinder bevat en weet men niet dat een intercooler dient voor het koelen van de lucht die de motor ingaat. Slechts 35 procent weet dat de distributieriem dient voor de aandrijving van de nokkenas.

vrouwenondermotorkap.jpg

Freelance autojournalist Marc Klaver, die de kennisquiz samenstelde, benadrukt dat enige kennis van autotechniek nooit weg is. “Je staat er steviger mee in je schoenen bij het laten uitvoeren van onderhoud en reparaties of als je eens met pech komt te staan.” Ik zie dat iets genuanceerder: je kunt nu eenmaal niet van iedereen verwachten dat er interesse is voor techniek. Dus voor allen zonder auto-kennis: bel gewoon lekker de ANWB of Route Mobiel als je pech hebt onderweg. En laat de monteurs ook lekker hun werk doen. Ieder zijn of haar vak, toch?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*