Topper van de Week: Adrian van Hooydonk

van-hooydonk-k1 Adrian van Hooydonk (44) is benoemd tot de nieuwe directeur van de designafdeling bij de BMW Group. Daarmee neemt hij het takenpakket over van de Amerikaan Christopher E. Bangle (52), met wie de Nederlander bijna zeventien jaar samenwerkte bij de BMW Group. Van Hooydonk blijft overigens ook zijn huidige functie van directeur BMW Design bekleden.
van-hooydonk-2

Hij zegt: “Ik voel me vereerd en ben bijzonder gelukkig met deze nieuwe verantwoordelijkheid. BMW, MINI en Rolls-Royce produceren de beste auto’s in hun segment. Voor BMW geldt dat ook wat betreft de motorfietsen. Ik verheug me erop een bijdrage te kunnen leveren aan de toekomstige ontwikkeling van die merken.”

van-hooydonk-3

Over de toekomst zegt van Hooydonk: “Er wachten ons uitdagingen, maar BMW’s bouwkwaliteiten en de passie van zijn getalenteerde ontwerpafdeling zijn sterker dan ooit. Ik weet zeker dat we enkele bijzonder verfijnde en aantrekkelijke ontwerpen kunnen creëren.”

Adrian van Hooydonk studeerde – net als Laurens van den Acker, hoofd design van Mazda – aan de TU Delft. Ook genoot hij een opleiding aan het Art Center Europ in Vevey, Zwitserland en in 1992 begon de in Limburg geboren Van Hooydonk als ontwerper bij de BMW Group.
Van 2001 tot 2004 was hij directeur van het internationaal vermaarde designbureau Designworks USA in Californië, dat een dochteronderneming is van de BMW Group. Vervolgens werd hij hoofd van de ontwerpafdeling van BMW autodesign.

van-hooydonk-k2

Adrian van Hooydonk drukte zijn stempel onder andere op het ontwerp van de BMW 6 Serie, de BMW 3 Serie Coupé en Z4 Coupé, het studiemodel BMW Z9, de in 2007 onthulde BMW Concept CS en de BMW M1 Hommage. In 1997 ontwierp Van Hooydonk voor MINI een showauto, de ACV 30. Onlangs zetten de Nederlander en zijn designteam hun handtekening onder het ontwerp van de nieuwe BMW 7 Serie, de BMW Z4 en de Progressive Activity Sedan (PAS) die begin maart 2009 als concept car zijn wereldpremière beleeft op de Autosalon van Genève.
Adrian van Hooydonk is in zijn nieuwe functie verantwoordelijk voor de designontwikkeling van de merken BMW, Rolls-Royce en MINI.
Hier lees je een interview dat ik een tijdje geleden met hem maakte voor Zakenauto, over de auto van de toekomst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*