Topgear: ruzie over salarissen

Achter de schermen van Top Gear is onenigheid gerezen over de uitbetaling van de presentatoren. Het wereldwijd door tweehonderd miljoen mensen bekeken programma dankt zijn populariteit voor een groot deel aan de presentatoren.

Net als de meeste mensen geniet ik me altijd suf van de onverwachte en gekke opmerkingen en daden van Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May. Sterker nog: ik neem een voorbeeld aan hen met hun politiek incorrecte standpunten. Niet dat ik nu ga drinken achter het stuur of met een benzineslurpende SUV naar de Noordpool afreis, maar het gas wat dieper intrappen dan strikt noodzakelijk: mjam… Hun hekel aan regels, caravans en milieubeschermers is herkenbaar en veel Britten wijzen Jeremy Clarkson dan ook aan als hun favoriete premier. 😉

Ondanks de joviale sfeer tijdens de opnames zijn barsten ontstaan in het team. May en Hammond vinden dat ze onderbetaald worden, althans in vergelijking met Jeremy Clarkson. Hij verdient meer dan een miljoen pond per jaar en heeft een aandeel in de opbrengsten van de show. Daarnaast fungeert het programma als kapstok voor Clarksons boeken en krantencolumns.

Ook May en Hammond hebben hun schnabbels, maar ze moeten het doen met ‘slechts’ vijftienduizend pond per aflevering (omgerekend negentienduizend euro). Zij eisen daarom een hogere vergoeding, maar kregen van de BBC tot nu toe nul op het rekest. De onderhandelingen zitten momenteel muurvast, zodat ook de plannen voor de volgende shows in de ijskast zijn gezet.

De contracten met May en Hammond lopen deze maand af. Een troost voor de fans: de opnames voor het volgende seizoen zijn reeds voltooid. Bovendien zit er in de onderhandelingen over de nieuwe arbeidsvoorwaarden vermoedelijk net zo veel drama als in de show zelf: elke zichzelf respecterende presentator wijst het openingsbod van de BBC per definitie af. Salarisonderhandelingen zullen dus nooit een echte bedreiging vormen voor de show. Alleen als Clarkson zich dreigt te gaan vervelen, is er reden voor paniek.

6 Comments on “Topgear: ruzie over salarissen

  1. Het is ook wel een erg kromme verhouding. JC verdient dus 8 keer zoveel, exclusief de opbrengsten uit de show zelf. Hoe dan ook: de eerste drie afleveringen van dit seizoen waren heerlijk, dus ik hoop dat ze nog even doorgaan!

  2. Ik heb het gelezen van de Top Gear site. Uiteraard weer onzin van de kranten, allemaal bedoeld om te stoken. Salaris onderhandelingen zijn heel normaal, we hoeven niks te vrezen dus dat de serie niet meer doorgaat.

  3. Het ‘ruzie’ gedeelte zal wel overdreven zijn. Maar ik denk zeker dat de Hamster en May meer geld willen. Groot gelijk, overigens.

  4. Dat is uiteraard niet meer dan logisch. Daar zijn die onderhandelingen voor. Een nieuw contract brengt nieuwe salaris onderhandelingen met zich mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*