Stars & Cars: Andre Agassi

Andre Agassi-cover bookEen van de weinige sporten die ik graag passief volg, is tennis. Andre Agassi was vroegâh mijn grote tennisidool en de afgelopen dagen heb ik zijn autobiografie ‘Open’ gelezen. Geweldig, echt een aanrader. Zijn levensverhaal is niet alleen opmerkelijk, het is ook nog eens super-onderhoudend opgetikt door journalist/schrijver en Pulitzer Prize winnaar J.R. Moehringer.

Corvette

In dit boek komen een paar auto’s voor, waaronder zijn eerste: een witte Corvette die hij- als hij een jaar of 17 is – samen met zijn flamboyante vader gaat kopen. Pa Agassi maakt zo’n stennis in de showroom, hij wil de verkoper zelfs in elkaar slaan, dat Andre de auto de volgende dag maar alleen gaat ophalen. Je krijgt er alleen al door het lezen plaatsvervangende schaamte van.

cadillac eldorado

Ook vertelt hij over een witte Cadillac, op het moment dat hij en Brooke Shields uit elkaar gaan: “Ik gooi al mijn spullen op de achterbank van mijn auto, een in perfecte staat verkerende Cadillac Eldorado uit 1976, het laatste jaar waarin dat type is gemaakt. De auto is maagdelijk wit en daarom heb ik hem Lily gedoopt. Ik draai het contactsleuteltje om waarop de dashboardlampjes aan gaan. De kilometerteller geeft 37.000 kilometer aan. Ik realiseer me dat Lily lijnrecht tegengesteld is aan mij: ze is oud en heeft weinig kilometers op de teller.”

Cadillac eldorado - front

Andre’s boek is, ook voor mensen die niet van tennis houden, zeer de moeite waard. Hij geeft toe dat hij een tijdlang chrystal meth gebruikte, vertelt het hoe & waarom achter zijn scheiding van actrice Brooke Shields, is zeer open en eerlijk over zijn relaties met de andere tennissers van dat moment zoals Pete Sampras en Michael Chang en hij vertelt over hoe hij het hart van Steffi Graf veroverde. Opmerkelijk zijn ook de passages over het haarstukje dat hij lang heeft gedragen omdat hij al vrij vroeg kaal werd. En over hoe hij keer op keer vertelt dat hij tennis echt haatte; zijn tirannieke vader duwde het hem in zijn kinderjaren letterlijk door de strot. 

Veel leesplezier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*