Sms’en tijdens het rijden gevaarlijk. Duh.

We weten allemaal dat het gevaarlijk is, en toch doen we het massaal: sms’en tijdens het autorijden. Uit recent onderzoek van Ford blijkt dat bijna de helft van de 5500 ondervraagde Europese automobilisten toegeeft dit te doen. En waarschijnlijk is de andere 49% er niet eerlijk over… In ieder geval is het een gewoonte die de aandacht op de weg sterk afleidt en aantoonbaar een rol speelt bij verkeersongelukken.

Bij Ford wordt nu gekeken naar functies waarmee binnenkomende berichten met een text-to-speech-functie kunnen worden voorgelezen. Prima natuurlijk, maar ik kijk liever naar wat het echte ‘probleem’ is. Wat mij betreft zit het ‘m in het feit dat we niet meer aandachtig aanwezig kunnen zijn in het nu. We zijn gewend om continue geprikkeld te worden door van alles: radio, televisie, commercials, iets wat een ander zegt of doet… De aandacht is bij velen alleen maar naar buiten gericht en zodra we dat sms-toontje horen, menen we dat we erop moeten reageren.

Mijn advies: kijk eens of dat waar is. Moet je continue bereikbaar zijn? Van wie moet dat? Voel je je schuldig als je niet reageert? Kun je ook later antwoorden? Ga naar binnen en kijk eens naar je eigen gedachten achter je gedrag en toets of ze waar zijn. Mediteer eens op de gedachte dat je aldoor ‘in contact’ moet zijn met iedereen. Brengt het rust of juist onrust?

De smartphone is een prima uitvinding die veel gemak brengt. Maar wat mij betreft is multi-tasking nooit handig, want daardoor doe je alles met gedeelde in plaats van volledige aandacht en ontgaat je veel. Wees je dus bewust dat er een tijd en een plaats is voor alles.

2 Comments on “Sms’en tijdens het rijden gevaarlijk. Duh.

  1. “En waarschijnlijk is de andere 49% er niet eerlijk over… ”

    48% SMS’t Jij telt er 49 liegende procenten bij op, wat met de 3% overgebleven automobilisten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*