Schoon, schoner, schoonst

Begrijpen jullie nog welke auto je moet kiezen om een beetje lief voor het milieu te zijn? Ik heb er vorige week op de autoshow van Londen weer het nodige over gehoord. SUV’s, sportwagens en zelfs de oldtimers zitten in het verdomhoekje en de hybrides of ieniemini-auto’s van deze wereld worden de hemel in geprezen. Nu vind ik technologische vooruitgang hélemaal prima, we moeten onze blauwe bol vooral lekker schoon houden en dat kan op vele, vele manieren. Gek genoeg krijgt vooral de automobilist het voor z’n kiezen en wordt vergeten dat alles relatief is. Mensen die een Hummer, Aston Martin of oldtimer kopen, rijden daar negen van de tien keer gemiddeld maar een paar duizend kilometer per jaar mee. Het zijn liefhebbersauto’s die relatief weinig worden verkocht.

De mensen die ze kopen staan er negen van de tien keer niet mee in de woon-werk verkeer-file. Maar betalen er wel giga voor aan extra belastingen. Anders is dat met de hybriden (een auto met zowel een elektro- als benzinemotor) van deze wereld. Vanwege de grote kortingen die je ervoor krijgt – je betaalt als leaser geen 25% bijtelling maar slechts 14% – gaan ze volgens de laatste berichten als warme broodjes over de leasetoonbank. Dat is leuk om je eigen zogenaamd ‘groene’ naam of die van je bedrijf op te poetsen, maar vergeet niet dat de gemiddelde leaserijders er wel tussen de 40.000 en 50.000 kilometer per jaar mee rijdt. Tel daarbij op dat een hybride in het stadsverkeer dan wel wat zuiniger is, maar op de snelweg ongeveer net zoveel benzine verbruikt als een nieuwe Golf of Astra. Al met al ben je als hybriderijder dan toch een stuk vervuilender bezig dan die mevrouw of meneer die zijn Hummer of MG’tje ieder weekend een paar uurtjes uitlaat…

Je ziet: Cameron Diaz’ auto is zo groen nog niet!
De toekomst zit volgens velen in volledig elektrische auto’s. Die plug je ’s avonds gewoon in het stopcontact om er overdag je woon-werk kilometers mee te maken. Lijkt me super! Op de show van Londen zag ik er een hele hoop van merken met verstandige namen als ‘Nice’ en ‘Think’.

Jammer alleen dat ze allemaal wat weg hebben van de bolides uit Duckstad. Misschien dat Katrien zich er een hele eend in voelt, maar achter het stuur krijg toch de neiging om steeds even te bukken als er iemand kijkt. Tot mijn grote opluchting zag ik op de show van Londen ook een elektrische die ik wél wil.

Het merk Tesla bouwt namelijk deze volledig elektrische roadster met 248 pk die met gemak de 200 km/h haalt en een range heeft van 330 kilometer. Naar verluidt heeft George Clooney er al een bestelt. Kijk, daar wil ik wel in meeliften!

Deze column schreef ik voor Vrouwonline.nl

3 Comments on “Schoon, schoner, schoonst

  1. Het interessante aan de groen auto is dat daar andere normen voor gelden. Top Gear liet dat nog maar weer een smooi zien. Een crash test met de door jou op een plaatje getoonde “G-Wiz” verliep erbarmelijk. Maar wel een grote subsidie van de Britse regering. Terwijl “echte” auto’s crash tests moeten doorstaan en een minimum aan veiligheid moeten bieden.

    Hieruit blijkt maar weer dat bepaalde lobbies nooit kritisch bekeken worden.

  2. Yep, er is veel oneerlijks gaande in de auto-industrie. Ik word er altijd zo boos van… Daarom focus ik me op het leuke nieuws, dit meisje lacht liever 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*