Samen autorijden is ‘quality time’

Samen autorijden is ‘quality time’

Goed nieuws op deze Valentijnsdag: gezamenlijke autoritten zijn goed voor allerlei soorten relaties. Dat blijkt uit onderzoek (2013) door MSI-ACI in opdracht van Marktplaats Auto’s onder 1126 mensen over de invloed van samen autorijden.

Het merendeel van de ondervraagde vrouwen ziet samen rijden met haar partner echt als ‘quality time’, collega’s vinden carpoolen ‘gezellig’ (59%) en leren de meerijdende collega door de autorit beter kennen (64%). Daar staat tegenover dat één op de vijf Nederlands het zo bont maakt dat één van de ruziemakers uitstapt.

Ongeveer 15% van de werkende Nederlanders zit enkele keren per maand met collega’s in de auto, de helft hiervan deelt de auto voornamelijk met dezelfde collega. De meest besproken onderwerpen onder collega’s zijn de baas, onderlinge werkrelaties en andere collega’s. Daarentegen worden echt belangrijke werk gerelateerde besluiten onderweg vrijwel niet genomen.

Anders dan onder collega’s, bespreken partners in de auto vaak onderwerpen waar ze normaal niet aan toekomen. Gemiddeld wordt tijdens één van de drie autoritten wel eens een belangrijke beslissing genomen. Helaas eindigen autogesprekken niet altijd even goed: één op de drie Nederlanders maakt regelmatig ruzie tijdens de autorit. Deze ruzies gaan met name over de rijstijl, familie en geld. Eén op de vijf maakt het zo bont dat één van de ruziemakers uitstapt.

Naast ‘quality-time’ en goede gesprekken met collega’s, blijkt dat efficiency (44%) en het terugdringen van de kosten (39 %) belangrijke redenen zijn om samen te rijden. Bovendien kiezen juist mensen tot 35 jaar er steeds vaker voor om samen te rijden.

Hoewel collega’s het gezellig vinden om met elkaar mee te rijden, geeft 63% van de Nederlanders aan het samen rijden soms bewust uit de weg te gaan om een rustmoment voor zichzelf te creëren. Bovendien geeft 30% aan weleens een smoes te hebben gebruikt om iemand niet mee te nemen in de auto of om niet met iemand mee te hoeven rijden.

1 Comment on “Samen autorijden is ‘quality time’

  1. Leuk om te weten! Ik wist niet dat zoveel vrouwen van zulke autoritten genieten. Ik kan nog niet autorijden, maar ik wil naar een autorijschool gaan en misschien over een tijdje zal ik met mijn partner samen kunnen rijden en een roer meedelen. Ik denk dat mijn vriend zo’n idee heel leuk zal vinden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*