Ruzie achterin? Opletten geblazen!

cartoon-familieautoIk ben nooit zo voor dvd-schermpjes op de achterbank om kids zoet te houden tijdens vakantiereizen. Houd je kinderen bezig met liedjes zingen, voorlezen, (woord)spelletjes doen en lekkere boterhammetjes tijdens de pitsstops denk ik dan. Opvoeden heet dat. Soms begrijp ik ouders echter wel. Ruzieende kinderen kunnen je rijvaardigheid namelijk net zo stevig beinvloeden als een borrel teveel.

Zitten je kinderen achterin ruzie te maken – of op een andere negatieve manier aandacht te zoeken -, dan schijnt je reactiesnelheid af te nemen met 13%, hetzelfde als bij mensen die het maximale alcoholpromillage  overschreden hebben.

achterbank-dvd

Dit wijst een Amerikaans onderzoek van het Transport Research Laboratory (TRL) in opdracht van verzekeraar Direct Line uit.  Deze reductie is genoeg om ruim 4 meter aan je remweg toe te voegen als je tussen de 80 en 100 km/h rijdt.

Achterbank-kind

De onderzoekers bewezen ook dat de afleiding die ruzieende kinderen veroorzaken 40% vaker leidde tot krachtige remmanoeuvres en toegenomen stress-levels bij een derde van de deelnemers. Ook als je je niet bemoeit met de ruzie achterin, dan kan het dus toch tot ongelukken leiden. Oppassen dus. En… wellicht toch dat Disney-dvd’tje op z’n tijd zodat je zelf ook even kunt ontspannen.

2 Comments on “Ruzie achterin? Opletten geblazen!

  1. Mmm… Misschien toch iets om over na te denken. Helemaal in een auto zonder veiligheidsgordels…

    Ook ik heb het niet zo op dat soort ‘flauwekul’ als DVD schermpjes en zo, hadden wij ook niet nodig. Wij speelden ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’, of lazen een dik Donald Duck vakantieboek. Jaaaa, lieve beeldbuiskinderen, dat hebben we overleefd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*