Rood uit de mode bij Alfa en Ferrari

Toen ik een kleine twee weken geleden mijn Alfa Romeo GT verkocht, zei de koper: ‘Ah, in Ferrari-rood’. Daar moest ik hem toch even corrigeren: ‘Nee, in Alfa Rosso!’ De twee Italiaanse merken droegen hun specifieke rode kleur lange tijd als handelsmerk. Een Alfa kocht je in rood, of als je dat echt niet kon velen, in het zwart. Die kleuren verkochten op Alfa ook erg goed. Inmiddels is dat anders. Ik zie nog maar zelden een rode Alfa, de huidige modellen Mito en Giulietta verschijnen nog het vaakst in metallic grijs op mijn netvlies.

Alfa GT in Rosso

Ook bij Ferrari is de kleur rood aan sleet onderhevig. Tien jaar geleden was nog 85 procent van alle Ferrari’s in het kenmerkende Ferrari-rood gespoten, nu krijgt iets meer dan de helft van de nieuwe Ferrari’s een andere kleur. Geel, groen en zelfs paars zijn – met dank aan het customizen – geen uitzonderingen meer.

ferrari_458_italia_purple

Of we dat vervelend moeten vinden? Neuh. Net als in de mode zijn kleuren aan trends onderhevig. Een paar jaar geleden was wit opeens weer hot, inmiddels is het alweer een beetje ‘geweest’. Ook blijken we in Nederland een sterke voorkeur voor onopvallende kleuren voor de bolide te hebben. Je ziet nergens meer grijze, donkerblauwe en zwarte auto’s dan hier. Hoe het komt? Er is me wel eens verteld dat dit met ons weertype te maken heeft: hoe donkerder het in een land is (dus hoe noordelijker je komt), hoe donkerder de kleurstellingen van de auto.

Alfa in Grey-with Green tyres
Een tweede reden kan zijn dan we hier in Nederland gewoon bang zijn om onze kop boven het maaiveld uit te steken. Want dan gaat hij er in dit bekrompen landje geheid vanaf. Niet teveel opvallen is dus het devies. Zelf heb ik me daar nooit zoveel van aangetrokken. De afgelopen vijf jaar hulde ik me graag in Alfa Rosso. Daarvoor in Renault Jaune. Nu ga ik ‘back to basic’ want mijn nieuwe Hondaatje CR-Z zal volgende week klaar staan in Crystal Black Pearl. 🙂

8 Comments on “Rood uit de mode bij Alfa en Ferrari

 1. Ja Viola, of dat nu mooi is ?
  Wat vind jij als carwoman ?
  Zo langzamerhand hebben we het ook wel gehad met al die donkere auto’s en wit staat ook niet op elke auto.
  Voor twee jaar terug stonden in Twente bij een BMW dealer bijna allemaal nieuwe zwarte BMW’s, ik dacht misschien een grote order van een begrafenisondernemer ?
  Het ligt er maar aan wat je mooi vind.
  Volgens mij moet je een kleur eerst op de auto zien om te kunnen beoordelen of het mooi is.
  Trouwens een leuk artikel over Italia A Zantvoort, ik heb het gelijk door geplaatst naar mijn weblog en ben er vanuit gegaan dat je dat wel goed zult vinden.

  Groet, Jan Wibbelink.

 2. Bij Alfa ligt het er misschien ook wel aan dat ze lange tijd grote problemen hebben gehad met het Alfarood. Daardoor kon de kleur zelfs lange tijd niet eens besteld worden.

 3. Wat mij betreft ligt het aan het model of een kleur staat of niet. Een Cayman vind ik prachtig in het wit, een Z4 vreselijk in zo’n maagdelijke ‘kleur’. En je hebt gelijk: je moet het eerst zien om te kunnen beoordelen. Een zwarte BMW vind ik dan wel weer mooi, al vind ik een 7-serie ook erg mooi in donkerrood. Afijn: zoveel mensen zoveel wensen. Heb overigens nog nooit een grijze auto gehad.

  @Pieter: dat wist ik niet, van dat Alfa rood.

  Tuurlijk mag jij doorplaatsen, Jan 🙂

 4. Geef ik je gelijk in, kleur hangt helemaal van het model af. Alleen slankere modellen staan goed met wit, toont hun lijnen zéér mooi. Ik denk dan aan oudere 911jes, of een ranke 997 GT3. Volumineuzere wagens worden al gauw een gigantische witte vlek die je netvlies komt aanvallen. Ohja een Cayman is op zijn mooist in Cobalt blauw 😉

 5. Hoi Viola,

  Wat grappig dat ik deze site en al die leuke artikelen tegenkom waarin jouw, correctie -> mijn, Alfa GT Rosso voorkomt :). Sinds vorig jaar oktober ben ik de trotse eigenaresse van deze geweldige auto. Mooiste model ever made, vind ik dan. Ik ben erg blij met de knalrode kleur, lekker herkenbaar en écht Alfa!

  PS. als je een cd’tje mist? Er zat er nog 1 in!

  Groetjes,
  Naomi

 6. Nee, wat LEUK! Gefeliciteerd met mijn/jouw auto Naomi! En wat fijn dat hij goed terecht is gekomen! Bij een vrouw nota bene! Leuk van je te horen! Zat er nog een cd’tje in?

 7. Zo spijtig dat wij dit in België niet hebben, nummerplaten die bij de wagen (in plaats van de eignaar) blijven. Zo zijn dergelijk leuke ontmoetingen tussen de oude en de nieuwe eigenaar haast uitgesloten…

  Evenzeer leuk te merken dat zoveel vrouwen een (in mijn ogen) schitterende smaak in wagens hebben! Veel plezier ermee (en met de CD :))

 8. Ja grappig he? dankjewel! Het is echt een droomauto en hij wordt hier goed verzorgd ;). Ja er zat een cd’tje in van Shambo geloof ik! Dus als die van u is en u wilt hem terug, let me know.

  @Stijn dat is inderdaad jammer. Je kunt zoveel mensen / auto’s daaraan herkennen. Bedankt, ik heb er erg veel plezier mee, en zal er nog wel een tijdje van genieten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*