Remmen met en zonder ABS

STOPPEN!!
Op de meeste auto’s jonger dan vijf jaar zit tegenwoordig ABS, het anti blokkeer systeem. Het zorgt ervoor dat de wielen niet blokkeren als je hard moet remmen zodat je auto bestuurbaar blijft. Hier een mini-cursus:
*Remmen zonder ABS
Je zat even aan het knopje van je radio te morrelen, kijkt weer op en… oeps, een file! Waarschijnlijk ben je nu geneigd om het rempedaal keihard in te trappen. Maar met een auto zonder ABS kun je dat beter laten. Wel doen: trap je rempedaal in totdat je een gierend geluid hoort en laat vervolgens weer ietsje los, om hem vervolgens weer in te trappen. Je remt dan tegen het blokkeren aan en dan is je remweg het kortst.

file.jpg

*Remmen met ABS
Plotseling remmen is iets gemakkelijker met ABS, want hier is het advies gewoon: keihard doortrappen dat middelste pedaal! Je zult het rempedaal daarbij hevig onder je voet voelen ‘bonken’. Geen nood, wat je voelt is het ABS-systeem in werking. Gewoon in blijven trappen voor het beste resultaat.

remmen.gif

Er zijn diverse cursussen waarbij je leert hoe je het beste kunt reageren in extreme situaties. Da’s geen overbodige luxe, want je voelt je hierna meteen veel zekerder in het verkeer: oefening baart tenslotte kunst. Je vindt ze bij de anwb of bij slotemakers op zandvoort.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*