Porsche Cayenne

Toen de Cayenne op de markt kwam, moest menige Porsche-liefhebber even slikken. Een 911 op hoge poten… is dit mooi? Toch heeft de Cayenne fans. Maar waar? Ik zocht het uit in de nieuwe…

porsche (2).jpg

Als ik instap voel ik me meteen een luxedier. De lederen bekleding is zacht en stoer zwart, de details uitgevoerd in prachtig geborsteld aluminium. De stoel vormt zich na wat knop-gedruk helemaal naar mijn ruggengraat, de stoelverwarming is een weldaad voor mijn PMS-lendenen en ik zet moeiteloos koers richting strand en boulevards. Porsche gaf z’n Cayenne onlangs een facelift. Aangepast zijn z’n koplampen en ook z’n derriere kreeg een lift en hij oogt nu strakker.

cayenne2.jpg

De motoren V6, V8 en V8 met turbo kregen directe benzine-injectie waardoor ze niet alleen meer power tentoon spreiden, maar ook zuiniger en schoner zijn geworden. Goed voor het imago!Ook kreeg de Cayenne het zogenaamde Porsche Dynamic Chassis Control-systeem waardoor je in strakke bochten totaal niet meer overhelt: heerlijk!Op de snelweg overvalt de rust me. Eén ‘teentje’ gas en ik gun heel autorijdend Nederland slechts een glimp van de twee dikke uitlaatpijpen die zijn derrière sieren. Het effect: ik laat iedereen voorgaan en blijf keurig op de rechter rijstrook hangen.
De hoge zitpositie geeft me een geweldige blik op de weg. Maar wat ik zie, is niet altijd even gezellig. Bij een zebrapad in Noordwijk stop ik keurig voor een heertje. Die als ‘dank’ dreigend zijn wandelstok opheft en allerlei boze ‘groot onding’-geluiden uitstoot. Als ik wil parkeren bij een winkelcentrum, scoor ik ook al verwijtende blikken van zowel een dame-in-Daihatsu als van een stel met kinderwagen. Is het de anti-SUV lobby van de politiek? Of gewoon jaloezie?
Alleskunner Cayenne voelt zich ondertussen zowel in ruig terrein als op de snelweg thuis. Toch moet je zijn ‘natural habitat’ vooral zoeken in ‘t Gooi en op de P.C. Hooftstraat. Daar spreken de blikken van winkelende dames en heren en andere SUV-rijders namelijk een heel andere taal: “Mooie bak!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*