Peugeot 207 SW – (rij)indruk

Hier mijn tekst die afgelopen week in De Pers verscheen, over:

De Peugeot 207 SW is een auto voor mensen met een volle agenda en een actieve levensstijl, zo oreert de PR-machine van het Franse merk. Ik check snel mijn agenda: pffft… geen minuut vrij. Op mijn zeer actieve programma staat een bezoek aan de Makro voor het inslaan van kantoorbenodigdheden zoals een pakketje printerpapier, een notitieblokje en zestien pallets koffiepads. Ideaal voor deze kleine grote auto dus.

Voor losse spullen hoef ik de achterklep van de stationwagen niet omhoog te doen, ik gooi ze gewoon door de geopende achterruit naar binnen. De achterdeur is namelijk in twee delen te openen en dat is niet alleen handig voor de aangeschafte Post-It notes, maar ook ideaal als je met de derrière dicht op een plantsoen of muurtje geparkeerd staat. Op dit parkeerterrein heb ik alle ruimte en de 207 StationWagon slikt braaf mijn hele jaarvoorraad Senseo weg. Voor verhuizingen of het verstouwen van lange spullen kun je de achterbank in twee ongelijke delen plat leggen. Dat gaat zonder zweetdruppels want de stoelen schuiven handig over rails naar voren.
De woorden ‘compacte stationwagen’ zijn tegengesteld. Een stationwagen is namelijk per definitie groot en niet compact. De 207 SW, in deze uitmonstering inmiddels vier maanden op de markt, verkoopt echter prima en dus gaat het hier klaarblijkelijk om een poldermodel. Ideaal voor grote groepen Nederlanders die gewoon doen al gek genoeg vinden en een compromisauto zoeken. Je zit hiermee namelijk niet alleen voor relatief weinig euro’s op de eerste rang qua ruimte, maar wordt ook nog eens volledig geaccepteerd door de buren en familieleden.
Zij: “Zóóó, nieuwe stationwagen gekocht, buurman/vrouw?”
Jij: “Ja, maar wel een kleine hoor…” 

Opvoedkundig is de wagen minder handig. De hoedenplank is namelijk in drie delen weg te klappen waardoor kids vanaf de achterbank zelf bij de boodschappen in de achterbak kunnen. Ouderlijk gezag vertonen en hen berispend toespreken waarna ze dit laten is tegenwoordig ‘not done’. Langs de weg stoppen om hen de familiezakken chips uit de handen te trekken is teveel moeite. En dus krijg je XXL-kroost. Toch zijn vrouwen dol op deze kleine Fransoos. Na een date nodigt het optionele glazen dak uit tot romantisch sterrenkijken en – als je niet uit de buurt van Schiphol komt – het spotten van prachtige KLM-vogels. De dakrails doen bovendien vermoeden dat je een druk bezette vrouw met een actieve levensstijl bent. Ook als je actiefste bezigheid de wekelijkse wandeling in gezelschap van skistokken is. Daarnaast is de 207 feitelijk de opvolger van de 205. Die laatste kreeg destijds de bijnaam ‘het zwarte jurkje’ omdat veel vrouwen er een hadden of begeerden. Helaas werd de 207 iets minder Chanel en meer H&M. Hoort iemand het iele geluidje dat de deuren bij het dichtslaan voortbrengen, dan sta je te kijk in een wel zeer goedkoop niemendalletje. Gaat maar één seizoen mee, denk je dan.

Maar hoewel er veel goedkope materialen in werden verwerkt, geven slimme details je toch het kwaliteitsgevoel. Bij Peugeot geen jazzy bekleding die zeer doet aan je ogen, maar een keurig zwart interieur voorzien van tellers met stijlvolle op-chroom-gelijkende omranding.
Rijden in deze 207 SW Outdoor XS 1.6 HDiF met 110 pk voelt solide en betrouwbaar. Hij laat concurrenten zoals de goedkopere Scoda Fabia Combi in zijn Duits/Poolse hemdje staan voor wat betreft rij-eigenschappen. Hij stuurt beter, ligt beter in bochten en algeheel lekkerder op de weg. En dus is deze auto ideaal voor iedereen met een levensstijl. Of die nu actief is of niet. 
De Peugeot 207 SW is er vanaf €15.543.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*