Particulier leasen? De voor- en nadelen op een rij

In de veranderende wereld wordt bezit steeds minder belangrijk. Daarom valt er zo op het eerste gezicht veel te zeggen voor het leasen van een auto, ook als particulier. Hier de voor- en nadelen:

Het grootste voordeel van privé leasen is het gemak. Je rijdt altijd een mooie, nieuwe auto en daarbij hoef je zelf niet te betalen voor onderhoud, verzekeringen en wegenbelasting. De facturen hiervoor gaan rechtstreeks naar de leasemaatschappij. Bij autopech is een belletje genoeg voor hulp en een vervangende auto. De kosten van al dit gemak worden uiteraard wel aan je doorberekend, maar staan wel vast zodat je nooit voor verrassingen komt te staan.

Het grote nadeel is dan ook dat leasen relatief duur is. Je betaalt een vrij hoge rente en een winstopslag voor de leasemaatschappij die tenslotte aan je wil verdienen. De opties op je auto worden volledig ‘afgeschreven’ in de leasetermijn en de restwaarde van de auto wordt tamelijk conservatief berekend. En: verandert er tussentijds iets aan je persoonlijke omstandigheden – raak je bijvoorbeeld werkloos of ga je failliet – dan zit je wel aan je auto vast, of je betaalt een hoge afkoopsom voor je leasecontract. Bovendien kun je bij leasen vaak niet profiteren van de korting op de nieuwprijs, die je zelf in je zak had kunnen steken.

Wanneer is leasen voor een particulier dan wel interessant? Volgens mij is dat als je zelf redelijk wat geld gespaard hebt voor een auto. Je betaalt je leaseauto in eerste instantie niet – behalve borg van meestal drie maandbedragen. Daarom blijft je spaargeld onaangetast. Zet je dit bedrag tegen, zeg 3% rente per jaar, vast en stort je er maandelijks een vast bedrag bij, dan heb je na drie jaar – als de leasetermijn is verstreken – een leuk bedrag bij elkaar om je jonge leaseauto zelf over te kunnen kopen. Je profiteert dan van die conservatieve restwaarde en je weet wie er in de auto gereden heeft en hoe hij is behandeld. Je hebt je spaargeld op de bank gehouden, toch nieuw gereden en komt vervolgens tamelijk goedkoop aan een ‘tweedehandse’.

*Slim is in ieder geval om eerst goed na te gaan of particulier leasen bij jouw persoonlijke situatie past, en of het niet toch beter is om zelf te kopen. Het kopen van een jonge, tweedehands auto kan veel aantrekkelijker en goedkoper zijn, net als de vele financieringsmogelijkheden (eerste jaren geen rente) die diverse merken zelf op nieuwe auto’s aanbieden. Kwestie van bewust shoppen dus! Suc6!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*