Niki Lauda’s leven verfilmd

De film Rush die komende oktober 2013 in de bioscopen verschijnt, vertelt het verhaal van de Oostenrijkse coureur Niki Lauda die drie keer wereldkampioen in de Formule 1 werd. Een zware crash maakte op 1 augustus 1976 bijna een eind aan zijn succesvolle carriere toen hij gevangen zat in het brandende wrak. Lauda’s gezicht werd zwaar gehavend en hij ademde giftige gassen in waardoor schade ontstond aan zijn longen en bloed. Hoewel hij na de crash uit het brandende wrak werd getrokken en kon staan, slipte hij op weg naar het ziekenhuis in een coma en ontsnapte tenauwernood aan de dood.

Tot ieders verrassing kwam hij twee races later terug om het kampioenschap af te maken – en om zijn rivaal James Hunt te verslaan. Het lukte net niet, een puntje verschil maakten van Hunt de winnaar dat jaar.

James Hunt, een van de beste Formule 1 rijders van de zeventiger jaren, werd ook wel ‘Hunt the shunt’ genoemd. Hij veroverde de harten van het Britse publiek door zijn tamelijk roekeloze manier van rijden en over hem werd verteld dat hij met meer dan 5000 vrouwen het bed zou hebben gedeeld. Dat gegeven eiste schijnbaar zijn tol: Hunt overleed in 1993 op 45 jarige leeftijd aan een hartaanval.

De rol van Niki Lauda wordt gespeeld door Daniel Brühl, de Australische acteur Chris Hemsworth kruipt in de huid van zijn rivaal James Hunt. Het script voor de film werd geschreven door Peter Morgan, die ook rolprenten als The Queen en Nixon op zijn CV mag schrijven. Ron Howard, de regisseur van Rush, vertelt over de film: ‘Lauda en Hunt waren de rocksterren van de circuits: twee absolute professionals op hun top van hun carriere. Het was een tijd waarin seks nog veilig was en racen gevaarlijk. Ook waren Lauda en Hunt gecompliceerde, fascinerenede mannen en geboren rivalen. De film handelt over zowel de persoonlijke, als de professionele rivaliteit.’

Geniet alvast van de trailer:

4 Comments on “Niki Lauda’s leven verfilmd

  1. Alhoewel de eerste beelden fraai zijn vrees ik ervoor dat de meeste aandacht naar het ongeluk van Lauda en de levensstijl van Hunt zullen gaan. Hollywood zal dergelijke gebeurtenissen graag het rijden laten overschaduwen. Als ze dan toch een sensationeel, maar mooi verhaal wensten had ik gekozen voor seizoen ’70, waarbij helaas Jochen Rindt aan het einde van het seizoen om het leven komt maar toch nog postuum wereldkampioen wordt omdat Jacky Ickx niet weet te finishen (maar eigenlijk niet wilt finishen, hij veinsde motorproblemen). Een van de mooiste tekenen van respect die we ooit in de autosport hebben gezien… En Ickx blijft zelfs nu volhouden dat hij de wereldtitel niet weggeschonken heeft hoewel de mecanicien van dienst nog steeds volhoudt dat er niets aan de wagen mankeerde. Prachtig gebaar!

  2. Als ik zijn mailadres had zou ik dat misschien nog wel eens doen. Vrees evenwel dat ook hij bang aan het afwachten is hoe het publiek gaat reageren op deze film. In het verleden waren films over de racerij, zelfs de beste zoals Grand Prix en Le Mans, helaas nooit successen aan de kassa. Dus hopelijk kan deze prent het tij doen keren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*