Opblaasbare gordels

Het is te zien op de AutoSalon die begin volgend jaar van 14 tm 24 januari in de Brusselse ‘Paleizen’ wordt gehouden: Fords opblaasbare veiligheidsgordels.

salon

Het merk monteert ze vanaf volgend jaar op de achterbank van zijn SUV Explorer en wil de techniek daarna uitbreiden over andere modellen. In tegenstelling tot wat men beweert, was Mercedes-Benz de uitvinder van dit nieuwe veiligheidssnufje, het was volgens AMT te zien op de experimentele Mercedes-Benz ESF 2009. Ford is nu wel de eerste ter wereld die het biedt op een productiemodel.

Opblaasbare gordels-ford

Waarom is dit handig? Voorin ben je al omringd door airbags, om je bij een botsing min of meer zacht op te vangen. Achterin helpt het vooral ouderen en kinderen; mensen met een breekbaarder lijf. De zich verbredende opblaasgordel verdeelt de kracht waarmee de gordel je opvangt over een vijfmaal zo groot gebied. Minder kans op breuken en kneuzingen dus. Hier zie je een demo.
Bijkomend voordeel is dat bijna alle testpersonen de airbag-gordels comfortabel vonden, een deel vond ze zelfs zachter en prettiger. Daarmee kan het aandeel gordeldragers op de achterbank verhoogd worden.
Overigens gebruikt men bij Ford geen ‘klassieke’ airbagtechniek gebruikt voor die gordels. Ze worden opgeblazen met gas uit een cilinder onder de bank. Er komt geen explosie of chemie aan te pas om de airbagvulling te vormen, het gebruikte gas is niet eens warm.
Het blijft wel zo dat de gordelairbag ook maar één keer kan werken, daarna moet het systeem vervangen worden. Er is nog niets bekend over wat deze gordels kosten, en of ze in de Explorer standaard of als optie geboden worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*