Nautische Haute Couture

De laatste tijd ben ik een tikkie Spyker-minded; vorige week mocht ik al in de C8 Spyder rijden voor een artikel en een tijdje terug interviewde ik Maarten de Bruijn die na zijn vertrek bij Spyker nu bezig is met zijn ‘bootje’ de Silvestris. Het artikel is verschenen in Privium Magazine, hier mijn tekst:

Een rit in de Silvestris Sports Cabriolet is vergelijkbaar met rijden in een snelle, luxe sportwagen. Met de wind in je wimpers glijd je er spetterend strak en stijlvol mee over het water. “Ik wilde iets bijzonders en tijdloos maken waarvan mensen onder de indruk zouden zijn,” vertelt zijn ontwerper Maarten de Bruijn, die bekend werd als spirituele vader van autofabrikant Spyker. Hij wist met zijn schat aan ervaring in het luxe autosegment opnieuw zijn eigen niche te creëren. De Bruijn: “Het meest trots ben ik op het feit dat mijn boot zowel technisch als esthetisch anders is dan alles wat er al bestaat. Waar andere fabrikanten bijvoorbeeld veelal kunststoffen gebruiken voor het interieur, zocht ik contact met Koninklijke Hulshof, de lederfabrikant met wie ik ook voor Spyker werkte. Voor de Silvestris maken we enkel gebruik van stierenhuiden omdat deze steviger en stugger is dan die van koeien. Het leer wordt speciaal voor Silvestris op een speciale manier behandelt zodat het zeewaterbestendig is en dus niet vlekt of schimmelt.”

Ook technisch waren er de nodige uitdagingen. De 23 voet lange, vijfpersoons-boot heeft bijvoorbeeld een klapluik zodat hij compleet afsluitbaar is met een afstandsbediening. “Zodoende hoeven eigenaren niet te knoeien met zeiltjes,” zegt de Bruijn. “Een druk op de knop en bank en dashboard klappen weg en worden waterdicht afgedekt. Maar dat kostte ons wel de nodige zweetdruppels. Het was een hele uitdaging om alle techniek in zo’n kleine ruimte te verwerken.”
Nog meer innovatieve techniek: de gepatenteerde Silvestris bereikt in autotijden zijn topsnelheid. Dit is mogelijk door het vederlichte, doch superstijve aluminium space frame, gebouwd naar voorbeeld uit de vliegtuigindustrie. De makers Silvestris Haute Motive Concepts sleepten er al een prestigieuze nominatie mee in de wacht, de Maritime Innovation Award 2007.

De Silvestris Sports Cabriolet is leverbaar met drie Volvo motoren, de 5.7 liter V8, 3.0 liter V6 TDI en de 2.4 liter D3. De snelste versie, de 560 pk sterke 8.1-liter V8 is er in gelimiteerde oplage van vijf stuks en heeft een topsnelheid van meer dan 50 knopen. De Silvestris kost vanaf €215.000 ex btw. Voor meer info klik je HIER.

Meer Dutch Design Runabouts
*In het Friese Woudsend zit Karibu Yachting dat de klassieker Venetian Classic 800 introduceerde. Kijk HIER.
*Voor liefhebbers van een futuristisch design met retrotrekjes is er de Aurelia 780, ontworpen door Willem Nieland. Kijk hier voor meer info.
*De elegante Runabout van MV Yachts uit Weesp blijkt zeer in trek bij waterskiërs en wakeboarders. Klik hier voor meer info.
*Het Amsterdamse Nedcraft presenteerde in 2006 de Silverback, gebaseerd op een ontwerp uit de jaren ‘20 van de geestelijke vader van de runabout, Nelson Zimmer. Kijk hier.

2 Comments on “Nautische Haute Couture

  1. “vorige week mocht ik al in de C8 Spyder rijden voor een artikel”
    Een artikel voor deze site of is het ergens anders te vinden?

    Grt, W

  2. @W: Nog niet gepubliceerd, dus ook nog niet te zien op dit weblog. Ik zet artikelen er omwille van de exclusiviteit altijd pas op als het al in het desbetreffende magazine (in dit geval George) geplaatst is. Dus ‘t duurt nog even. Maar wat wil je weten? Misschien kan ik je vraag beantwoorden als je een specifieke hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*