Naam Renault ‘Zoë’ krijgt protest

Heb je ooit de Carina Toyota’s van deze wereld horen zeuren dat hun voornaam werd ‘misbruikt’ door een autofirma? En denk je dat Maxima’s vader heeft geklaagd bij Nissan toen haar voornaam een auto werd? Denk het niet… De ouders van twee Zoë Renaults zorgen bij autofabrikant Renault de laatste maanden echter wel voor een dilemma.

Renault Zoe

Wat is het geval? Renault doopte haar eerste elektrische auto concept Zoë. Nu hebben twee families Renault (deze achternaam is in Frankrijk tamelijk veel voorkomend) met een dochter die Zoë heet, een officiële klacht ingediend tegen deze autonaam. Een van de klagers Cédrig Renault schreef: “Ik wil niet dat mijn dochter wordt vergeleken met een bak oud roest. Als ze straks groter is en naar school gaat, wordt haar van alles nageroepen,” zo vreest hij. Ahem… Is deze Papa soms werkloos, dat hij tijd over heeft voor zoveel angstige hersenspinsels? Enne… ‘Bak oud roest’? Tja… Gefrustreerd lijkt hij in ieder geval wel… Papa heeft de rechter in ieder geval al gevraagd de naam Zoë  te verbieden voor de Renault-auto. Gelukkig was de dienstdoende rechter wel goed bij zijn hoofd en vindt dat – terecht – zijn pakkie-an niet. De enige kans die de ouders nu nog hebben, is dat Renault zelf besluit de Zoe toch maar een andere naam te geven. Of ze dat doen… Ik betwijfel het.

Over de dilemma’s waar autofabrikanten tegenaan lopen bij het zoeken naar geschikte namen voor hun nieuwe modellen, schreef ik een kleine twee jaar geleden dit artikel voor NRC Handelsblad. En volgens AksMen.com zijn dit de tien beste autonamen ever:

Ford Mustang Shelby

10. Dodge Swinger, 9. Porsche 911 Carrera, 8. Bugatti Veyron, 7. Chevrolet Corvette, 6. Dodge Viper, 5. Lamborghini Countach, 4. Shelby Cobra 3. Ferrari Testarossa, 2. Rolls Royce Silver Cloud, 1. Ford Mustang.

Een van de meer gelukte namen is wat mij betreft Lamborghini Diablo. Lelijk ding, coole naam. 😉

2 Comments on “Naam Renault ‘Zoë’ krijgt protest

 1. Beetje belachelijk. De achternaam Renault zal zo al genoeg zijn om met een bak oud roest vergeleken te worden (door sommige mensen). Die Zoë kan er dan nog wel bij.

  En de coolste namen?? En dat zijn dan ‘toevallig’ allemaal sportwagens. Moest er een Ferrari Cuore bestaan, zou ie er ook tussen staan. Maar ja, das maar een Daihatsuke hé…

 2. Ik zie niet in waarom je jezelf moet schamen of
  slecht voelen !?
  Tenzij je zoals in de Verenigde Staten er munt
  wil uitslaan. . .
  Tegenwoordig worden de meeste wagens toch
  verzinkt en het had wel iets vroeger die Franse
  roestbakken. . . De mensen willen teveel vandaag
  de dag ! Dat ze terug landbouwer worden , dan hebben ze andere zorgen . . .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*