Mr. Jaguar does it again!

Voor gepokte en gemazelde designers in de autowereld heb ik iedere keer weer veel bewondering. Een van die iconen is wat mij betreft Ian Callum. Een half jaartje geleden interviewde ik hem uitgebreid in zijn Jaguar office in Coventry. Het artikel volgt later, tijdens de Autosalon van Parijs trof ik vorige week in ieder geval de vruchten van zijn werk: de nieuwe Jaguar F-Type. Klein, modern en gespierd, maar toch met die klassieke lijnen die we bij Jaguar zo waarderen.
In de F-Type is voor het ideale gewicht en de gewichtsverdeling veel aluminium constructies gewerkt en dus zou hij zeer lichtvoetig moeten zijn. De achterwielaangedreven cabriolet heeft een krachtig vormgegeven grille en golvende motorkap met de kenmerkende ‘power bulge’. Ook fijn: de inklapbare achterspoiler en scherpgesneden voor- en achterlichtunits met LED-technologie.

Deze fraaie Jag komt in mei 2013 op de Nederlandse markt en er is dan keuze uit drie verschillende uitvoeringen: F-TYPE, F-TYPE S en F-TYPE V8 S. Het verschil tussen deze uitvoeringen wordt gemaakt door het vermogen van de Supercharged benzinemotoren, die voor optimale brandstofefficiency alle drie zijn uitgerust met Jaguars Stop/Start technologie.

De F-TYPE en F-TYPE S kregen een nieuwe 3.0 liter V6 Supercharged benzinemotor, met een vermogen van respectievelijk 340 pk en 380 pk. Als voorlopige topversie binnen de reeks is de F-TYPE V8 S uitgerust met een nieuw ontwikkelde V8 Supercharged benzinemotor, goed voor een vermogen van 495 pk en een koppel van 625 Nm. Iedere motor is gekoppeld aan een achttraps Quickshift transmissie. Ik kan niet wachten om ‘m de sporen te geven! 🙂

 

 

1 Comment on “Mr. Jaguar does it again!

  1. Erg benieuwd naar het interview met Ian Callum. Schitterende designer inderdaad. Herinner me nog goed hoe hij lang geleden op Top Gear kwam en Jeremy laconiek vroeg of ze bij Aston niet, net zoals Tsaar Ivan de Verschrikkelijke, hadden voorgesteld om na de DB7 en DB9 zijn ogen uit te steken zodat hij nooit meer zulke schoonheden zou kunnen realiseren. Ongelooflijk ook dat hij zulke pareltjes blijft afleveren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*