Milieuvriendelijk autorijden

Gelezen in Seats magazine: tien tips om milieuvriendelijk te rijden. Hier zijn ze:

1. Een koude motor verbruikt twee keer zoveel brandstof als een warme en slijt sneller. Rijd daarom het eerste kwartier rustig.

2. Bespaar gewicht. Sleep geen onnodige (schoonmoeders) bagage mee. Het helpt zelfs om de tank zo goed als leeg te rijden (kijk maar naar de Formule 1).

3. Gebruik Cruise Control. Probeer in ieder geval gelijkmatig gas te geven. Liever continue 120 km/h dan een onregelmatig tempo.

4. Kies de juiste versnelling. Als de motor rustig loopt, is de juiste versnelling gekozen. Tussen de 1500 en 3500 toeren is een goede richtlijn.

5. Gebruik electriciteit met beleid. Achterrruitverwarming kost bijvoorbeeld 3-5% extra brandstof. Ook het navi-systeem hoeft niet altijd aan te staan.

6. Houd ramen gesloten, de stroomlijn van geopende verstoort de stroomlijn waardoor je 5-10% extra verbruikt. Gebruik de ventilatieopeningen voor extra frisse lucht.

7. Banden zijn een belangrijke spaarpost. Houd ze op spanning en kies geen onnnodig brede banden. Brede, zachte banden zorgen voor een tot wel 2-3% hoger brandstofverbruik.

banden.jpg

8. Verwijder skiboxen, imperials en andere ‘uitsteeksels’ als je ze niet nodig hebt. De invloed op de stroomlijn van de auto en het verbruik is aanzienlijk.9. Maak geen extra snelheid als je bergopwaarts rijdt. Dit kost zeer veel brandstof omdat de motor ook nog zwaartekracht moet overwinnen.

10. Geef de auto regelmatig onderhoud. Versleten banden, een lekke uitlaat of een verstopt luchtfilter kunnen het verbruik aanzienlijk opstuwen.

5 Comments on “Milieuvriendelijk autorijden

  1. Bedankt voor de tips ,ik vind het een goeie tekst 😀 ik heb er veel geleerd 😛

  2. Let op: regelmatig rijden met een bijna lege tank kan schadelijk zijn. Door het klotsen van de brandstof kan er bezinksel en vuil loskomen en in de brandstofslang komen. Beste is om de tank altijd halfvol te hebben.

    Het vuil valt ook wel mee. Het punt is dat er op het laatst te weinig brandstof komt -> gevolg… een te arme verbranding. Hier kan je katalysator niet tegen! Deze legt het loodje.. en die dingen zijn erug prijzig. 3 a 4 of zelfs 500 euro voor een nieuw katje
    Zorg daarom voor voldoende brandstof.. dit gaat ook op voor lpg rijders.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*