Mercedes SLS AMG Gullwing

c-Mercedes SLS Gullwing (4)“Schau mal Mutti, ich kann fliegen!” lijkt deze beauty uit Stuttgart te roepen. Een van mijn favoriete Mercedessen debuteert op de IAA in Frankfurt op spectaculaire wijze in een hypersportief jasje: de SLS AMG Gullwing. De sportwagen is lekker puristisch en gemaakt van lichtgewicht materialen, zo heeft hij bijvoorbeeld een aluminium spaceframe in combinatie met vleugeldeuren. De motor is een 6,2-liter AMG V8 die uiteraard uitermate krachtig is: zijn maximale vermogen bedraagt 571 pk en het maximale koppel is 650 Nm. De AMG V8 is gekoppeld aan een nieuwe zeventraps transmissie met dubbele koppeling. De versnellingsbak is voor optimale gewichtsverdeling (47% vóór, 53% achter) tegen de achteras geplaatst.

c-Mercedes SLS Gullwing (3)

Zet hem op de weegschaal en het getal 1.520 kg verschijnt. De nieuwe ‘Gullwing’ sprint in 3,8 seconden van 0-100 km/h en is goed voor een (elektronisch begrensde) topsnelheid van 317 km/h. Daarbij ontpopt de SLS AMG zich ook nog eens tot een relatief zeer zuinige supersportwagen: het gemiddelde verbruik bedraagt 13,2 l/100 km.

c-Mercedes SLS Gullwing (5)

Mijn favo onderdeel van deze auto is zonder twijfel de motorkap: die is bijna twee meter lang! Als bestuurder zit je ver naar achteren en het kontje is uitermate kort en krachtig.

c-Mercedes SLS Gullwing (6)

Hét designstatement van de SLS AMG zijn zonder twijfel de unieke vleugeldeuren die een optimale in- en uitstap garanderen. Daarnaast zijn er meer designelementen die verwijzen naar het ontwerp van de klassieke 300 SL Gullwing zoals de brede grille en de luchtroosters in de voorste spatborden.

c-Mercedes SLS Gullwing (int)

Sommige designdetails van de SLS AMG zijn verwijzingen naar de luchtvaartindustrie; de Mercedes-ster in de grille bijvoorbeeld vertoont sterke gelijkenissen met de luchtinlaat van een straalmotor. Ook de ‘silver shadow’-vinnen in de luchtroosters van de voorste spatborden en die aan het einde van de motorkap zijn typsiche (design)elementen uit de luchtvaart.

c-Mercedes SLS Gullwing(2)

De auto is in negen kleuren beschikbaar, hij staat mooi met dit AMG Alubeam Silver-jasje aan. Volgens het persbericht zorgt een nieuw en uniek lakprocédé ervoor dat de lak straalt als vloeibaar metaal. Daarnaast zijn twee matte tinten beschikbaar: ‘designo magno Alanite Grey’ en ‘AMG magno Sylvanite Grey’. Deze laksoorten benadrukken vooral de scherpe contouren van de SLS AMG.

De nieuwe Mercedes-Benz SLS AMG wordt medio 2010 op de markt verwacht. De prijsstelling is nog niet bekend, maar ik suggereer dat je alvast gaat sparen? 😀

7 Comments on “Mercedes SLS AMG Gullwing

 1. Echt een super mooie auto. Prachtige verwijzing naar de oer SLR. Veel beter dan de McLaren SLR welke veel te vol zat met allerlei bling bling elementjes.

  Rustig vormgegeven auto’s zijn veel langer houdbaar dan die wilde opsmuk bakkies. Kijk maar naar auto’s die ontworpen zijn door Pininfarina.

 2. Ik geraak er maar niet uit of ik de SLS mooi vind, ik zou hem liever eens in het echt zien of rijden om een oordeel te vellen…

 3. Ik als klassiekeraddict zou hem oerlelijk moeten vinden, een simpele ripoff (met de overbodige vleugeldeuren) van de 300SL. Ik als linkse zou het een schande moeten vinden dat Mercedes alweer eens geld probeert te kloppen uit autoliefde.
  Maar ik kan niet liegen: ik vind hem… Fantastisch. 😳
  Hij is fake en gecompromiseerd maar hij is zooo lekker… Mild gestyled, niet mannelijk niet vrouwelijk. Een dikke, spetterende, kletterende V8 en een simpel doch heerlijk interieurtje. 🙂

 4. Ik kan er maar niet aan wennen. Met name het zijprofiel vind ik niet geslaagd. Op de onderste foto daarentegen kan ik ‘m wel waarderen…
  Verwarrend. Voorlopig geef ik ‘m toch niet het voordeel van de twijfel.
  Eerst in het echt zien… En hopen dat dat beter uitpakt dan de confrontatie met de SLR. Die blijf ik namelijk ronduit lelijk geproportioneerd vinden.

 5. Ziet er best netjes uit, maar dan zet je het origineel er naast en dat lijkt dit gewoon terug nergens meer op. Het interieur vind ik een gemiste kans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*