Land Rover Freelander (deel 3)

Voor een Land Rover special ‘powered by’ Autovisie ging ik een dagje op stap met de nieuwe Freelander. Hier deel 3 van het artikel.

violalandrover5.jpg

Mijn volgende bestemming is de Macro in het Beverwijkse. Ik draai de snelweg op en omdat de meeste Freelanders hun leven op het asfalt zullen slijten ben ik benieuwd of het hier ook lekker toeren is in deze Engelse Amerikaan. Het antwoord is een volmondig ‘ja’. Ik heb voor deze gelegenheid de 2.2 liter viercilinder dieselaar bij me met 160 paarden onder de kap die hun krachten behoorlijk stil en soepel tentoon spreiden. Deze motor ligt ook in de Ford Mondeo en de Jaguar X-type. Ook de combi met de handgeschakelde zesbak is prima in orde: bij het schakelen krijg ik eerder een verfijnd GT-gevoel dan ruige vrachtwagen-associaties. Puntje van kritiek: onder de 2000 toeren daalt zijn energie naar een lager peil. Net of hij al op stoppen anticipeert. Hier moet je hem dus een beetje op toeren houden en eigenlijk een versnelling lager rijden dan je zou denken. Ook de besturing is licht, die had ik zelf graag ietsje meer in mijn handen willen voelen. Als benzinevariant is er voor de Freelander ook de 3,2-liter zescilinder beschikbaar die onlangs voor het eerst in de Volvo S80 is gepresenteerd. Deze is er standaard met een zestrapsautomaat. Overigens is ook de diesel vanaf dit voorjaar te bestellen met deze automaat.

violalandrover13.jpg

Als ik met een volledig bepakt en bezakte shop-kar de Macro uitkom, blijkt de Freelander toch wat vrachtwagentrekjes te hebben. In positieve zin dan, want mijn jaarlijkse voorraad kopie-papier en andere kantoorreut past met het grootste gemak in de opengesperde muil van de achterbak. Deze kofferbak is dan ook het deel waar dit model het meest gegroeid is. Je kunt er, met behoud van de vijf zitplaaten 755 liter bagage in kwijt. Klap je de achterbank neer, dan is er zelfs 1670 liter beschikbaar. Ook de tildrempel krijgt een oké-vinkje op het rapport: je hoeft geen nare, hoge randen over en kunt je inkopen discreet bedekken met een uitrolbaar zeil dat je gemakkelijk vasthaakt. Ook de feestjurk die ik vanavond ga dragen en de flessen wijn die ik even later insla bij wijnhandel Beauvin op de Alkmaarse Gedempte Nieuwesloot verdwijnen eronder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*