Kinderen veilig in de auto

Vorige week op een Child Safety Seminar van Volvo geweest en een hoop geleerd. Ik was getuige van een crash tussen een auto die 25 km/h reed en eentje die er met een snelheid van 65 km/h op botste. En hoewel ik zelf geen kinderen heb, kwam de klap hard aan bij mij! Het was gewoon angstaanjagend!! Vervoer jij je kind wel goed in de auto? Hier een checklist:1. Kids tot en met vier jaar (en kleiner dan 1.35 m) horen in een kinderzitje te zitten.

dummy2.jpg

2. Het allerbeste is om het kinderzitje achterstevoren op de voorstoel (met airbag uit!) of op de achterbank vast te zetten met de Isofix-clipjes. Bij een klap ontlast het achterstevoren geplaatste zitje de nek van je kind die nog niet zo sterk is als bij volwassenen. Vind je dit ongezellig? Er bestaan speciale spiegels zodat je toch oogcontact met je kind kunt maken.

3. Let erop dat de gordel ONDERLANGS de armsteun van het kinderzitje geleid. Dit is levensgevaarlijk omdat hij zodoende niet over de heup maar over de buikwand loopt. Waardoor grote kans is op ernstig inwendig letsel…

4. Goedgekeurde kinderzitjes kun je herkennen aan het keuringslabel of de vermelding ECE44/03 of 44/04.

5. Boven de 36 kg ofgroter dan 1.35 m moet het kind niet alleen in de gordels, maar ook op een zittingverhoger zitten.

6. Tipje: steekt het kind met zijn kop boven het zitje uit, dan is het tijd voor vernieuwing.

Veel gemaakte fouten zijn:

*Vinden dat je kind bewegingsvrijheid moet hebben om te spelen en ze niet in de gordels, zitje of verhoging zetten. LEVENSGEVAARLIJK!! Wees dus van baby af aan consequent, dan weten ze niet beter dan dat ze vast zitten in de auto.

*Je kind toestaan om zijn of haar armpje onder de oksel door te laten lopen ipv de schouder. De gordel biedt dan minder bescherming waardoor je kind veel harder naar voren vliegt bij een botsing.

*Je kind in rij-richting vervoeren. Is echt fout, want de nek wordt op deze manier extra zwaar belast tijdens een aanrijding. Het hoofd van een kind is namelijk veel zwaarder dan dat van een volwassene en de spieren bovendien nog niet zo sterk.

*Een kinderzitje op Marktplaats kopen. Je weet nooit of het betrokken is geweest bij een aanrijding. Dan biedt het namelijk niet meer de vereiste bescherming.

Kijk op deze site voor meer info. In Zweden en bij Volvo is men ons Nederlanders mijlen voor als het aankomt op het veilig vervoeren van kids. Daar komt het minste trauma voor omdat men hier sinds jaar en dag verplicht is om kinderen achterstevoren te vervoeren. Neem er een voorbeeld aan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*