Je auto op straat wassen? Beter van niet!

Uit onderzoek van BOVAG Autowasbedrijven blijkt dat het aantal mensen dat hun auto op straat wast, toeneemt. In 2012 gaf 40% van ons aan dat we onze auto het liefst op straat wassen. Het zal aan persoonlijke bezuinigingen liggen, want vier jaar eerder was dat nog 33%. Morgen organiseert zondag 23 juni 2013 organiseert Bovag daarom een Open Dag bij tientallen autowasbedrijven om mensen ervan bewust te maken dat straatwassen niet goed is voor het milieu, en dat je beter naar een wasstraat kunt gaan.

Hoe zit dit nu? Veel gemeenten investeren, vooral in nieuwbouwwijken, in de aanleg van gescheiden rioolsystemen. Na een wasbeurt op straat komen alle schadelijke stoffen echter rechtstreeks in het oppervlaktewater terecht, waaronder olie- en rubberresten, shampoos, zware metalen en halogenen. In geval van een enkelvoudig rioolsysteem komen deze stoffen terecht bij de waterzuiveringsinstallaties. De gescheiden stelsels zijn juist bedoeld om via de straatputten alleen hemelwater af te voeren. Linksom of rechtsom krijgt de gemeenschap letterlijk en figuurlijk de rekening gepresenteerd.

In wijken met een gescheiden riool geldt vaak al een verbod op ‘straatwassen’ of een ontmoedigingsbeleid. De onderzoeksresultaten van BOVAG tonen echter aan dat zulke maatregelen weinig effect sorteren. BOVAG pleit dan ook voor betere naleving van het eigen beleid en roept tevens alle gemeenten op meer aandacht besteden aan de negatieve effecten van wassen op straat. Op zondag 23 juni organiseren tientallen BOVAG-autowasbedrijven in het hele land een Open Dag en gunnen belangstellenden een kijkje achter de schermen.

Professionele autowasbedrijven dienen -volledig terecht- te voldoen aan de strengste milieueisen. Zo investeren zij veel geld in een slibopvangput om schadelijke stoffen af te vangen en vervolgens verantwoord af te laten voeren. Daarnaast zorgt een vloeistofdichte vloer ervoor dat schadelijke stoffen niet in de grond terechtkomen en wordt het gebruikte water zoveel mogelijk hergebruikt. Uit het onderzoek ‘Wassen in Cijfers 2012’blijkt dat de professionele wasstraat in 2008 met 35% nog de hoogste voorkeur genoot onder consumenten, maar vier jaar later is dat percentage 30. De gemiddelde Nederlander waste in 2008 gemiddeld 10,2 keer zijn auto, terwijl dat in 2012 was afgenomen tot 8,2 keer.

1 Comment on “Je auto op straat wassen? Beter van niet!

  1. Tipje: bij de wasstraat spuit je het ergste vuil eraf, en de voiture word ook lekker nat, daarna met een nat microfiberdoekje (uit de keuken) de auto goed wassen en daarna lekker afspuiten, kost je 2x 50 Euricent!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*