Hulp in de auto

Bij Volvo hebben ze al dergelijke systemen, inmiddels doet Mercedes-Benz ook aan assistentiesystemen. Men werkt er nu aan ‘Distronic plus’ en ‘Brake Assist plus’, systemen die gebruik maken van moderne radartechnieken en die op deze manier bijdragen aan het vermijden van ongevallen.

Hiervoor zijn meer dan 800 kop-staartbotsingen gereconstrueerd waarbij de vraag centraal stond hoeveel kop-staart botsingen vermeden hadden kunnen worden, als alle auto’s waren voorzien van de Mercedes-Benz technologie. De uitslag: meer dan 20 procent en bij nog eens 25 procent van de aanrijdingen zorgen de systemen ervoor dat de schade duidelijk wordt verminderd.

Bij andere merken gaat bijvoorbeeld je stoel trillen of verschijnt er een lampje in het dashboard met een kop koffie in beeld: het is een systeem dat waarschuwt als oververmoeidheid of het gevaar van indutten loert. Bij Mercedes-Benz bevindt dit systeem (het heet bij hen ‘Attention assist’)  zich in de laatste testfase. Met behulp van verschillende sensoren analyseert het je rijgedrag en stelt het vast wanneer je persoonlijke rijstijl als gevolg van vermoeidheid anders wordt. Is dat het geval, dan hoor je een geluidssignaal en er verschijnt een aanduiding op het combi-instrument waarin je wordt opgeroepen te pauzeren. Als alle tests zijn afgesloten, zal het systeem vanaf 2009 door Mercedes-Benz in serieproductie worden toegepast.

3 Comments on “Hulp in de auto

  1. Per mail ontving ik een reactie van een lezer, voila: ‘De eerste alinea suggereert naar mijn idee een beetje dat Volvo eerder was met attentiesystemen, maar onze Duitse vrienden van Daimler introduceerden Distronic al in 1998 (de vernieuwde versie van Distronic, ‘Distronic Plus’ genaamd in 2005) en Brake Assist al in 1996! Het ‘Attention Assist’ van Volvo is inderdaad al leverbaar, dat gaat Mercedes voor het eerst leveren op de nieuwe E-Klasse.

    Overigens is het niet mijn bedoeling om Volvo hiermee in een negatief daglicht te stellen, maar ik vind dat Mercedes-Benz soms te bescheiden is (geweest) in het verleden over de innovaties en uitvindingen (ABS, ESP, de airbag, de veiligheidskooi, de rolgordel, de gordelspanner), die een serieuze bijdrage hebben geleverd aan de veiligheid op de weg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*