Goed autorijden zit in je genen!

c-OpelAstra2Het ziet ernaar uit dat er eindelijk een wetenschappelijk verklaring is gevonden voor het feit dat veel mensen niet kunnen autorijden! En nee, het heeft dus echt niets met sexe te maken! Wetenschappers bestudeerden de hersenen van 29 mensen. Van deze mensen hadden 22 een ‘normaal’ brein, terwijl de andere zeven een genetische variant bezitten dat niet in staat is om nieuwe herinneringen goed op te slaan. Ze ontberen de zogeheten ‘neurotropic factor’. En dat maakt ook dat ze niet goed kunnen autorijden!

paris-hilton-driving (Paris Hilton heeft vast zo’n ‘afwijkend’ brein).

De negenentwintig mensen werden op een gesloten circuit in een auto gezet en moesten rondjes rijden waarin moeilijke bochten zaten. Vervolgens moesten ze dit vier dagen later weer doen. De resultaten? Niet alleen deden de zeven mensen met afwijkende breinvarianten het op de eerste dag minder goed, ze deden het op de tweede testdag nog slechter!

auto ongeluk

Het schijnt dat maarliefst 30% van de Amerikanen in bezit is van zo’n genetisch afwijkend brein. De wetenschapper die het onderzoek uitvoerde zei benieuwd te zijn naar de breinen van mensen die betrokken raakten in auto-ongelukken. Hij vraagt zich logischerwijs af of er meer mensen met dit type brein bij ongelukken betrokken zijn, dan mensen met ‘normale’ hersens.
Er is nog geen test beschikbaar om te zien wie het heeft. Maar geef mij een half uurtje op de (snel)weg en ik haal ze er zo uit. 😉

2 Comments on “Goed autorijden zit in je genen!

  1. In het verleden zijn dergelijke eigenschappen al onderzocht.

    Uit een artikel over afstellen in de F1 waarin hetzelfde ongeveer wordt aangehaald:

    “A driver may make 300 decisions a lap from which only 10% percent of them will be remembered. A good driver with excellent feedback can remember some 20-30 decisions of a lap. The data system is capable of seeing them all, when the analysis (the data geek(s) ability to analyze) is capable of tracking them. Even current simulation programs which are run with current data, include driver analysis. “

  2. Wel gevaarlijk zulke onderzoeken. Wat nu als mijn autoverzekeraar wil dat ik die test doe voordat ik een nieuwe verzekering krijg??
    (of word ik nu te paranoide?)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*