Go Toyota!

Ik ben altijd nogal sceptisch als het gaat om Al Gore’s ‘Inconvenient Truth’-verhaal en verwijs altijd naar de tegenhanger, de film ‘The Great Global Warming Swindle’, ik schreef er eerder over op dit weblog. Zelfs wetenschappers zijn er nog niet uit of de opwarming van de aarde nu een natuurlijk verschijnsel is, of door ons mensen wordt veroorzaakt. Maar, zelfs als het een natuurlijk verschijnsel is, moeten we met z’n allen wel ons best doen om aardig te zijn voor onze Moeder Aarde. Ik ben onlangs in een aantal fabrieken geweest en heb daar gezien dat men (BMW, Honda, Ferrari, Audi) zeer zeker ook bezig is met duurzaam produceren. Ik was diep onder de indruk van de inspanningen die hiervoor worden verricht. Een merk dat hier nadrukkelijk mee naar buiten treedt, is Toyota. Ik kreeg vandaag een persbericht met deze inhoud. En dan denk ik: Go Toyota! 

Toyota is namelijk druk bezig om haar fabrieken, op dit moment die in Frankrijk en in Engeland, ‘duurzaam’ te maken. In beide fabrieken doet men bijvoorbeeld aan vermindering van 25% van het waterverbruik, waarbij de Europese milieudoelstellingen voor 2010 als maatstaf dient. “Milieuvriendelijke voertuigen moeten afkomstig zijn uit milieuvriendelijke fabrieken,’ aldus Didier Leroy, Executive Vice-President van TME en President van TMMF (de fabrieken) . ‘Een Duurzame Fabriek is een krachtig initiatief dat ons bedrijf kan helpen om de schadelijke invloed die de productie van auto’s heeft op het milieu drastisch te verminderen.”
De fabriek in Frankrijk verbruikt slechts 1,13 m³ water per afgeleverde Toyota Yaris – het laagste waterverbruik per auto die in een van de Toyota-fabrieken wereldwijd wordt geproduceerd. Ook wordt er in deze faciliteit geexperimenteerd met hernieuwbare energie, zoals zonne-energie die ter plaatse wordt opgewekt zodat de CO2-uitstoot verminderd kan worden.

Ook de hoeveelheid afval per auto is sinds 1994 al met meer dan 60% verminderd en er zijn op en rond de fabriekslocatie meer dan 350.000 bomen en struiken geplant. En er is een vermindering van 25% van het energieverbruik van spuitcabines gerealiseerd.  Sinds 2001 heeft Toyota het gemiddelde energieverbruik per auto die in Europa is gebouwd met 44% verlaagd – waarmee Toyota, volgens eigen zeggen, het laagste niveau van alle grote autofabrikanten in Europa heeft gerealiseerd. De Europese Toyota-fabrieken hebben de hoeveelheid productieafval die moet worden afgevoerd naar een stortplaats weten te reduceren tot nul en kregen hiervoor een certificaat van milieubeheer.

1 Comment on “Go Toyota!

  1. Op zich een prima initiatief natuurlijk. Moet die film nog steeds zien, hopelijk heb ik daar komend weekend een beetje tijd voor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*