Glaasje op? Auto start niet!

Een op de drie ongelukken in Europa is gerelateerd aan het gebruik van alcohol. Bij Volvo ontwikkelde men er een veilig snufje voor. Stel, je komt uit ‘t cafĂ©, hebt een paar wijntjes, biertjes, baco’s of schroevendraaiers op en twijfelt: is het nog wel veilig om naar huis te rijden? Koop je volgend jaar een nieuwe Volvo, dan hoef je over die vraag nooit meer na te denken. Je kunt dan namelijk de zogenaamde Alcoguard in laten bouwen.

vrouwonline-volvoblaastest.jpg

Voordat je de motor start, blaas je in een draadloos apparaatje dat eruit ziet als een afstandsbediening. De Alcoguard analyseert vervolgens je adem en seint de resultaten door naar het motormanagement. Wordt er meer dan 0,2 g/l alcohol in je adem gemeten, dan start-ie niet! Het apparaatje geeft na de blaastest het resultaat in kleur aan. Groen is veilig, de motor start. Geel wil zeggen dat je beter niet kunt autorijden, maar de motor start desondanks wel. Rood geeft onverbiddelijk en overduidelijk een NEE en de auto start niet.

vrouwonline-volvoblaastest2.jpg

Nu valt met dit systeem natuurlijk volop te sjoemelen: je kunt altijd een nuchtere vriend of vriendin laten blazen en de motor laten starten. En vervolgens zelf achter het stuur gaan zitten. Ik vraag me bovendien af of mensen die voor zo’n optie kiezen niet toch al vrij bewust met alcohol omgaan. Maar misschien is deze verstandige ‘vriend’ net dat wakkerschuddertje dat je nodig hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*