Flying Lady te koop + The Story of…

Altijd al een beroemde dame uit de autoindustrie op je schoorsteenmantel willen hebben? Dat kan, want de Spirit of Ecstasy, je weet wel dat beeldje dat al decennialang de neuzen van Rolls Royces opsiert en ook wel Flying Lady of Silver Lady genoemd wordt, is tegenwoordig ook als beeld te koop.

Spirit of Extacy-2

Het ornament werd ooit ontworpen door Charles Sykes die werd ingehuurd om de auto’s een toegevoegde waarde te geven. In de jaren ’30 sierde de mascotte, gebaseerd op actrice en model Eleanor Thornton (1880-1915), ook in grotere vorm de Rolls-showrooms. De originelen zijn – mede om het ‘verboden liefde’- verhaal dat erachter steekt – nog steeds zeer gewilde collectors items. Een kunststudio in Engeland biedt nu replica’s aan.

Spirit of Extacy

Deze Spirit of Ecstasy sculpturen van Priory Fine Art zijn 26 inch groot en wegen 39 pond. Ze zijn gemaakt van brons en kunnen ook verzilverd of verguld besteld worden. Ze kosten vanaf 3150 dollar.

Spirit of Extacy-3

Het verhaal achter de Flying Lady gaat als volgt: 

Het beeld staat symbool voor een geheime liefde tussen John Walter Edward Scott-Montagu – de 2e Lord Montagu van Beaulieu – en zijn maîtresse Eleonora Velasco Thornton. Eleonora was 22 jaar oud toen zij de secretaresse van Scott-Montagu werd en het duo had daarna ruim tien jaar een geheime verhouding. De lage sociale status van Thornton vormde een belemmering voor een huwelijk. Scott-Montagu trouwde met Cecil Victoria Constance, maar de geheime liefdesaffaire met Eleonora werd voortgezet.

Eleonora kwam om bij de scheepsramp met de SS Persia op 30 december 1915 toen zij Scott-Montagu vergezelde op een reis naar India. Het schip werd bij Kreta, zonder enige waarschuwing, door een Duitse onderzeeboot getorpedeerd en zonk. Scott-Montagu overleefde deze ramp, zijn grote liefde niet… zij verdronk. Toen Scott-Montagu zijn vriend Sykes opdracht gaf een persoonlijke mascotte voor zijn Rolls-Royce Silver Ghost te ontwerpen koos hij Eleonora als model. Sykes ontwierp oorspronkelijk een figuur met wapperende kleding en met haar vinger op de lippen gedrukt – als symbool voor haar geheime verhouding. Dit beeldje werd The Whisper gedoopt.

Kippenvel… 😉

3 Comments on “Flying Lady te koop + The Story of…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*