Files mijden voor geld

Sinds ik freelance is de ochtend- en avondspits voor mij gelukkig niet meer van toepassing. Slechts een enkele keer sta ik er nog in en dan denk ik altijd weer: ‘Mijn hemel, dat ik dit dagelijks deed!’ Want hoewel er manieren zijn om relaxt te blijven in de file, blijft het zowel een tijdrovend maar ook energievretend fenomeen. 

Files

Uit de Maatschappij Monitor van Achmea blijkt nu dat geld voor veel mensen een belangrijke stimulans is om de ochtend- en avondspits te mijden. Zes op de tien Nederlanders willen voor een financiële vergoeding meerdere keren per week voor of na de spits naar het werk rijden. Tweederde is bereid te carpoolen als dat geld oplevert en meer dan de helft laat de auto staan als de werkgever alleen nog de reiskosten voor het openbaar vervoer vergoedt.

Files2

Ook het mobiliteitsbudget blijkt een populaire maatregel. Met dit budget kunnen werknemers zelf kiezen met welk vervoermiddel ze zakelijk reizen, zodat ze elke dag het optimale vervoermiddel kunnen kiezen om de files en drukte in het openbaar vervoer te omzeilen. Niet gemaakte kosten mag een werknemer in zijn eigen zak steken. De helft van de Nederlanders zegt voor een mobiliteitsbudget te kiezen als dat mogelijk zou zijn, terwijl een aanmerkelijk kleinere groep van 34 procent kiest voor een lease-auto.

betaald parkeren

Betaald parkeren op het werk is impopulair. De aversie is – zeer begrijpelijk – zo groot dat 42 procent van de Nederlanders aangeeft met het openbaar vervoer te gaan reizen wanneer betaald parkeren op het werk wordt ingevoerd.

De allerbeste oplossing is wat mij betreft: Het Nieuwe Werken. Daarbij neem je zelf verantwoording en je baas beoordeelt je op hoe je zelfstandig functioneert en niet op je aanwezigheid op de werkvloer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*