F1 Fiets by McLaren

Als je een fiets zou laten maken door een Engelse autobouwer, wie zou je kiezen? Land Rover of McLaren? Als het een mountainbike moest worden zou het uiteraard Land Rover worden. De ultieme racefiets laat je natuurlijk over aan de specialisten van McLaren.

McLaren-Verge bike2

Tijdens de autosalon van Geneve kwam ik al een supergave Range Rover Evoque bike tegen (scroll voor het plaatje helemaal naar onder) en nu komt men met een nieuwe racefiets waaraan de designers en bouwers van McLaren en Specialized samenwerkten.

McLaren-VengeBike4-close

De laatste droegen bij met hun basis kennis in fietsbouwen, terwijl men bij McLaren de expertise in lichtgewicht materialen inbracht. Kennis die voortvloeit uit het winnen van 169 grands prix, 12 rijders overwinningen en acht constructeurstitels in de Formule 1 jaren. Het resultaat is een frame dat slechts 950 gram weegt, en dat maakt het 10-15% lichter dan die van koolstofvezel.

McLaren-Venge Bike1

De S-Specialized + McLaren Venge fiets maakte zijn debuut tijdens de raceklassieker Milaan-San Remo in het afgelopen weekend waar Tour de France winnaar uit 2009, Mark Cavendish, de fiets uitprobeerde.
Hier nog een video waarin een van McLarens engineers vertelt over het ontstaan van de Venge.

En dit is de Range Rover Evoque Bike:
range-rover-evoque-road-bike-2 Ook een racefiets dus. 🙂

3 Comments on “F1 Fiets by McLaren

  1. “Het resultaat is een frame dat slechts 950 gram weegt, en dat maakt het 10-15% lichter dan die van koolstofvezel.”

    Waar is deze dan van gemaakt?

  2. @ Jan Groothuijse
    Tegenwoordig zijn er al tal varianten op het ‘oude’ gekende koolstofvezel. Steeds vaker begint men deze te gaan weven met andere materialen om zo de sterke te behouden maar het gewicht (en/of de kostprijs) verder naar beneden te drukken. Ik vermoed dat het hier om een dergelijke aanpak gaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*