Engelachtige Smart

Dat krijg je dan als een automerkje teveel Red Bull drinkt: hij krijgt vleugels. Of? Bij Smart is het anders. Moedermerk Mercedes Benz is namelijk al sinds jaren in de ban van de modewereld. Om dit te onderstrepen bedacht men dat modeontwerper Jeremy Scott (zie foto), die ook types als Lady Gaga en Rihanna tot zijn clientele mag rekenen, een eigen modelletje mocht ontwerpen. En let wel: het gaat hier niet om een one-off showmodelletje dat slechts voor de autocatwalk is geboren, maar om een heus productiemodel dat in gelimiteerde oplage zal verschijnen. Ik voorzie al een plekje voor ‘m in het Louwman Museum. 🙂

De Forjeremy kan vooralsnog niet vliegen. Wel rijden. Hij is te bestellen met keuze uit twee elektromotoren (75 en 82 pk) of een 102 pk sterke turbo-benzinemotor. De vleugels mogen dan niet voor zweefdoeleinden uitgevonden zijn, ze hebben wel degelijk een functie. De achterlichten zijn er namelijk in verwerkt. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de auto dat een automerk een kledingontwerper wijzigingen laat aanbrengen aan de carrosserie. Een grote uitdaging (lees: kost veel geld) want dit moet allemaal door-en-door getest en gekeurd worden op met name veiligheid.

Deze Smart mag er dan engelachtig uitzien, hij is ‘gespierder’ dan ooit. De spoorbreedte is toegenomen en dat effect wordt versterkt door de wit/chromen wielen. De gehele omlijsting van de kooi is overigens van chroom, net als de ‘wimpers’ boven de koplampen. In het interieur overheerst de kleur wit en ook hier zijn opvallende chromen accenten aangebracht. Deze ‘bling-bling’-Smart was voor het eerst te bewonderen op de autoshow van Los Angeles, een paar maanden geleden. Wanneer spotten we de eerste in Nederland? Ik laat me verrassen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*