De auto van Femke Halsema

femke-halsema-groen-links1 De Telegraaf maakte er gisteren een enorme rel van. Fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks heeft namelijk – oooohhhh – haar milieuvriendelijke hybride Toyota Prius weg gedaan; ze blijkt er alleen tijdens de verkiezingscampagne in te hebben gereden.

toyota-prius1
Samen met haar vriend, documentairemaker Robert Oey, heeft Halsema een beige Mercedes 200 gekocht (W123). De auto uit 1983 heeft 91.000 kilometer op de teller. Hij is voorzien van automatische versnellingsbak, schuifdak, een zwart stoffen interieur en ze hebben er een lpg-installatie in laten bouwen.

mercedes-halsema1

Zes jaar geleden had Halsema ook zo’n oude Mercedes. Die katalysatorloze stationwagen uit 1984 deed ze na kritiek van de hand. Via haar woordvoerster bevestigde Femke Halsema in De Telegraaf dat het merk Mercedes is teruggekeerd in huis, maar ze benadrukt dat de bolide eigendom is van haar vriend. Ze beschouwt de auto als een niet-politiek onderwerp. Ze laat weten dat ze iedere dag met de trein van haar woonplaats Amsterdam naar haar werk in Den Haag reist. De Toyota Prius was alleen ingezet tijdens de verkiezingscampagne, volgens de fractie van GroenLinks louter uit ‘veiligheidsoverwegingen’ omdat het de fractievoorzitter in die periode was afgeraden met het openbaar vervoer te reizen.
Nog meer kritiek op Halsema: Paul Lieben merkt in Elsevier op dat haar partij bekend is van autovrije zondagen en andere vormen van autootje pesten op de automatische piloot. ‘Dankzij deze mensen is er de laatste tientallen jaren nauwelijks extra asfalt aangelegd en staat nu iedereen in de file. Hoe milieuvriendelijk!’ Verder sneert hij: ‘Op de website is het groen voor en groen na. Maar Femke gaat lekker bruin rijden.’ In de Telegraaf verweert zij zich met: ‘het is de auto van mijn vriend’, vervolgt Lieben. ‘Stap je principieel niet in dan, Femke? Lekkere overtuigingskracht als fractieleider heb je, als je je eigen vriend nog niet kunt overtuigen!’
Harde woorden… Ben het er ook absoluut niet mee eens. Als Femke’s vriend nou zo graag in dat oude beestje wil tuffen: laat hem lekker. Het siert Femke juist dat ze daar geen punt van maakt, dat is een relatie-overweging en geen politieke overweging. Ze kan tenslotte niet van haar partner verwachten dat hij net zo over politieke issues denkt als zij.

9 Comments on “De auto van Femke Halsema

 1. Spijkers op zeer laag water wat mij betreft….maar wat een breeduitgemeten verhaal over zo’n triviale kwestie….?!….straks ook een item over de auto van Geert Wilders, ik bereid me er alvast op voor 😉 )

 2. Ik zou zeggen, Femke heeft eens te meer bewezen waarom politici corrupt zijn en qua betrouwbaarheid de laatste stek hebben in het laatste onderzoek.

  Ik ga niet groener rijden omdat Halsema dat wil en zelf in een jaren 80 auto gaat rijden. Ik rijdt in een schonere auto die toch sneller is, dat is pas vooruitgang.

 3. Ach er hoeft nu geen nieuwe auto voor hem gemaakt te worden en dat is misschien nog wel het milieuvriendelijkst.

 4. Yep. Vind ik ook. En bovendien: iedereen moet lekker zelf weten waar-ie in rijdt. Sloopregeling of niet, oudjes horen er ook bij.

 5. Om te beginnen is dit type Mercedes m.i. de mooiste Mercedes ooit gebouwd. Maar belangrijker nog, deze zijn ook nog eens extreem milieuvriendelijk. Ik zal het uitleggen. Deze Mercedes van mevr. Halsema is gebouwd in 1984 en daarmee ca. 25 jaar oud. Met een auto van deze degelijkheid kun je met gemak 1.000.ooo rijden en meer ook. Voor het rijden van deze afstand heb je minimaal 5 auto’s nodig van een ander merk. De meeste Leaseauto’s worden al ver vóór de 200.000 km ingeruild voor een nieuwe. Dus voor 1 geproduceerde Mercedes van dit type heb je minstens 5 auto’s nodig van een ander merk voor het rijden van dezelfde afstand. Voor de productie van deze 5 auto’s zijn veel meer grondstoffen en energie nodig dan die éne Mercedes. Daarnaast valt het verbuik ook wel mee. Met mijn 2.4 Diesel uit 1982 haal ik ook 1:20! Dus; goed bezig Femke !! Ik heb ook een W123 en die rijdt heerlijk.

 6. @Theo: Wel mooi, maar mooier dan een Gullwing of 300 SEL? Over Femke: dit is natuurlijk het zoveelste bewijs van linkse hypocrisie als het gaat om de grote global warming hoax. ‘Hij is van mijn vriend’ wil dus zeggen dat de ‘onnozelaars’ (een later halsemaisme) niet in vervuilende auto’s mogen rijden, behalve als ze een relatie hebben met een vooraanstaande linkse politicus/-ca. Net zoiets als het huishouden (!) van Al Gore, dat 20x meer energie verbruikt dan dat van de gemiddelde Amerikaan. Of de Live Earth concerten, die in een dag voor meer CO2 zorgden dan 3000 Britten in een jaar.

 7. Wat een geleuter allemaal.

  Ik zou zeggen, die Robert Oey heeft goede smaak Femke is een heel mooie vrouw en die mercedes eh.. rijdt ook heel lekker..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*