Car-to-Car communication

Auto’s die ‘praten’ met verkeerslichten, met de verkeersinformatiedienst en met elkaar: het kan tegenwoordig met het Car-To-Car Communication systeem waaraan de merken Audi, Volkswagen, Fiat, DaimlerChrysler, Opel, Renault en Honda gezamenlijk hebben gewerkt.

car-to-car.jpg

Het is een informatie- en communicatiesysteem dat de veiligheid én de doorstroming op de weg verhoogt door auto’s onderling te laten communiceren. Het opvallendste kenmerk van het systeem is dat de auto’s zelf als zender en ontvanger van de informatie dienen – er is dus geen informatiecentrale nodig.Een paar voorbeelden van situaties waarbij het handig is als auto’s communiceren zijn:

Voorbeeld 1: Auto’s die bij een ongeval betrokken raken, zenden automatisch een waarschuwingssignaal uit. Door dit signaal te koppelen aan informatie van het navigatiesysteem, kan het verkeer in de onmiddellijke omgeving worden gewaarschuwd. Ben je als bestuurder in de buurt, dan kun je meteen anticiperen op de gevaarlijke situatie.

Voorbeeld 2: Car 2 Car-communicatie kan de intervallen tussen rood en groen licht op (drukke) uitvalswegen aan individuele bestuurders doorgeven. Hierdoor kun je een anticiperende rijstijl aannemen en is onnodig remmen en optrekken te voorkomen. Daardoor verbetert de doorstroming, vermindert het verbruik en (dus) ook de uitstoot van schadelijke gassen. Ook bij dreigende files helpt Car 2 Car-communicatie: de lagere snelheid van auto’s die bij de file aansluiten wordt automatisch doorgegeven naar achterliggers. Zij kunnen dan hun snelheid aanpassen zonder bijvoorbeeld bruuske remacties. Ook dat bevordert de doorstroming.

Voorbeeld 3: Car 2 Car maakt het mogelijk om vrije parkeerplaatsen te lokaliseren. (Ik zeg ‘JIPPIE!’). Samen met het navigatiesysteem kan het je aan een parkeerplaats helpen die zo dicht mogelijk bij je doel ligt. Uiteraard word je via de kortste en makkelijkste weg naar die plaats geleid. Dat scheelt zeker in drukke steden eindeloos rondrijden en dus ergernis. Door de meest efficiënte route naar een vrije parkeerplaats te kiezen, wordt bovendien het milieu zo veel mogelijk ontzien

Als je deze link volgt zie je situatie 2 in bewegende beelden. (De download duurt helaas vrij lang: geduld…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*