Car Music

Soms rijdt er wel eens een auto langs van waaruit slechts keiharde Oemf, Oemf, Oemf-basgeluiden komen. Achter het stuur ‘ligt’ dan zo’n gastje met achterste-voren geplaatst petje op, nonchalant met een hand aan het stuur, sigaretje in de andere hand en ‘coole’ vriend of vriendin ernaast. Die dan beide van die ritmische nekbewegingen maken. Deze scène doet me altijd denken aan die gekke commercial van Delta Loyd waarin twee jongens bij een groep rappers komen voorrijden in een knaloranje opgepimpte wagen. Niet alleen de hoofden van de jongens maar ook hun auto blijkt – tot grote verbazing van de rappers –  op de maat van Modern Talking’s ‘You can win, if you want’ te kunnen deinen. Kijk maar even hier .


Veel mensen vinden muziek luisteren tijdens het rijden héérlijk. Daarom is het een dankbaar onderwerp voor nog zo’n allerááárdigst onderzoekje, deze keer gedaan door Marktplaats.nl. Bezitters van een Volkswagen hebben, volgens dit onderzoek onder 1500 Marktplaats-bezoekers,  een absolute voorkeur voor de hits van Madonna, Coldplay of Rihanna.

Ruim een kwart hoort het liefst Top 40-nummers tijdens het autorijden. Onder de ondervraagden is Radio 538 de meest favoriete zender (20%) gevolgd door Q-music (12 %). Echt specifiek wordt dit onderzoek helaas niet, het is zeker niet representatief voor de Nederlandse bevolking.

Ik luister bijvoorbeeld graag naar geleide meditaties, maar dat terzijde. Wat ik een interessante vraag vind, is of het beluisteren van harde muziek tijdens het autorijden gevaarlijk is. Het antwoord is – dat ligt eigenlijk wel voor de hand – ‘ja’. Vreemd is wel dat uit een Canadese studie van de Memorial universiteit blijkt dat de ‘Ritt der Walküren’ van Richard Wagner de gevaarlijkste muziek is om achter het stuur te beluisteren. Ook nummers als ‘Firestarter’ van The Prodigy, ‘Red Alert’’ van Basement Jaxx en ‘Insomnia’ van Faithless hebben vanwege de opgeroepen agressie een negatief effect. De universiteit beveelt rustige muziek aan voor de auto, maar de meeste chauffeurs verkiezen rock en snelle muziek.
De Canadese studie liet testpersonen geestelijke en lichamelijke opdrachten uitvoeren terwijl ze muziek hoorden. Hun reactiesnelheid vertraagde naarmate de muziek luider werd. Ook bleek dat bij snelle muziek het risico op een ongeval verdubbelde. Een snelle maat verhoogt de hartslag en bloeddruk. Of men opera of techno beluistert, speelt geen rol. Het is het tempo dat beslissend is. Overigens hebben ook grote emoties een gevaarlijk effect op rijprestaties. Dus: net ruzie gehad met je vriend(in)? Boos op andere weggebruikers? Nerveus of ongeduldig omdat je te laat bent en het verkeer zit tegen? Het betekent: extra opletten!

12 Comments on “Car Music

 1. De mooiste muziek in de auto hoort natuurlijk onder de motorkap geproduceerd te worden. Helaas klinkt niet elke auto even geweldig, en lijken de achterstevorenpetjes ‘luid’ te verwarren met ‘mooi’…

 2. Ik luister zowel naar Opera als naar Dance en Rock muziek, en het klopt. Maakt niet uit wat voor muziek. Als het tempo hoog ligt dan ligt de snelheid ook hoog. Carmen, Cosmic Girl of Highway to Hell maakt niks uit.

 3. Sommige muziek lijkt zelfs maakt voor de auto 😉

  Driver’s Seat – Sniff ‘n’ the Tears
  Loud music in cars – Billy Bremner
  Running up that hill – Kate Bush
  Maximum overdrive – 2Unlimited

  “The road ahead (Miles of the unknown) – City to City” danken we in feite aan Mitsubishi :B

 4. Aanvullinkje: de ‘muziek vanonder de motorkap’ kan ook zeer opzwepend werken. Wel eens in een Donkervoort D8 Cosworth gereden. Het geluid van de wastegate is zeer verslavend. Je gaat echt zo rijden dat je het luide sissen zo veel mogelijk hoort! 🙂

 5. Dat nummer van de Prodigy is inderdaad vrij heftig, daar ga je van scheuren! Het voordeel van harde muziek is wel dat je wakker blijft bij langere ritten, in tegenstelling tot rustige muziek. Maar ik spreek voor mezelf. Dat feitje over het muziekstuk van Wagner is wel grappig, we hebben jarenlang de neiging gehad omdat op te zetten op het moment dat we de Duitse Autobahn opreden. We gingen er niet harder van rijden, maar kregen wel het gevoel dat iedereen voor ons opzij moest, haha!

 6. Ik steek mijn hand op en zeg ‘schuldig’ in geval [i]Insomnia[/i] en [i]Firestarter[/i]… 😮

 7. Ja, Klassiekerrally, je snapt hem helemaal!

  Overigens kan wat mij betreft Joy Division’s Transmission ook niet stuk achter het stuur. Whoehaaa!

 8. Billy Idol met het album Whiplash Smile. Op geen stukken na de hardste muziek die ik ken, maar wel het meest opzwepend. Ik zie me nog gaan in m’n Sudje destijds. Idol op 10 en scheuren maar. HEERLIJK! Maar inderdaad, wel goed uitkijken dat je je kop erbij houdt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*