Bono: “Auto moet weer seksobject worden!”

Op nieuwjaarsdag is het bij mij traditie om – meteen als ik ‘s ochtends uit bed kom – keihard U2’s nummer New Years Day te draaien. Een diehard U2 fan ben ik niet, maar Bono doet en zegt wel eens aardige dingen. Een vent met het hart op de juiste plek, lijkt me.

bono-car

Hij gebruikt zijn bekendheid om de wereld – op zijn eigen manier – een beetje mooier te maken. Of je het altijd met hem eens bent is de vraag, maar hij wentelt zich tenminste niet de hele dag met een stickie in z’n mondhoek in zijn rijkdom. Bono is Afrika activist en schrijft ook regelmatig columns voor The New York Times. Nu kwam hij daarin gisteren met een lijst van tien dingen die hij in het nieuwe jaar wil invoeren.
Zaken die daarop staan zijn een systeem waarbij iedereen individueel aangeslagen wordt voor de eigen vervuiling (voor!). Daarnaast zegt hij iets over auto’s waar ik het hartgrondig mee eens ben, namelijk dat auto’s weer sexuele objecten moeten worden.

Bono

Hij zegt dat vierdeurs modellen, minivans en SUV’s suf zijn en dat hij nog nooit een auto heeft gezien die gemaakt is voor de massa en die er evengoed sexy uitziet. “Waar zijn de rondingen?” vraagt hij zich af. En: “In Ierland was er in de seventies de E-Type Jag die de puberteit van een reden voorzag.” Grappig! Hoewel ik het qua designefforts niet helemaal met hem eens ben. Er zijn wel degelijk vierdeurs wagens en SUV’s die er mooi uitzien, vind ik. En als je het dan over Jaguar hebt, hallooo Bono, heb je de XK, XF en de nieuwe XJ gezien? Toch fraaie wagens, lijkt me. (Al zijn die wellicht niet voor de massa).

jag xj-opening

Maar ik begrijp wel wat hij bedoelt: auto’s worden tegenwoordig te vaak met het hoofd en niet met het hart ontworpen. Je ziet het aan de meeste familiewagens die er nog steeds uitzien als gaapverwekkende dozen. Ja, ook de Ford S-Max, die velen als de ultieme papa-wagen beschouwen. Oke, hij rijdt prima. Maar kan hij ajb in de restyling? Bono vindt overigens dat iemand als kunstenaar Jeff Koonz zich in de wereld van autodesign zou moeten mengen. Mmm, dan krijg je auto’s met ehmm… borsten? 😆

Jeff Koonz kunst

4 Comments on “Bono: “Auto moet weer seksobject worden!”

 1. Tja, de tijden dat Pininfarina zich nog serieus mocht bemoeien met auto’s voor het volk liggen ver achter ons. Tijd voor een comeback!?
  (En dan bedoel ik niet slechts een typeaanduiding op een of andere lelijke Jap of Koreaan…)

  Wat ook in het nadeel heeft gewerkt van het sexappeal is in mijn ogen de ontwikkeling van allerlei cross-over varianten. De ‘vleesch noch visch’ auto’s dus (IMHO). Die auto’s moeten gewoon te veel concessies doen aan van alles en nogwat om nog echt mooi of zelfs opwindend te zijn.

 2. Sexy auto’s voor de massa…. hmmm… laat me even denken.

  De Mini (de echte oude)?
  Alfa Romeo spider?
  Fiat 500 (zowel oude als nieuwe)?
  MX5?

  Ze zijn er echt wel volgens mij.

 3. Er zijn heus nog sexy auto’s, het probleem stelt zich eerder in het feit dat het de meeste mensen echt niet kan boeien. En dan modderen constructeurs ook maar wat aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*