Beste stuurmanswegen

In het BMW-krantje vond ik een klein stukje waarin hoofdredacteur van Autovisie, Ton Roks, wordt gevraagd om de beste stuurmanswegen van Nederland. Hij geeft er drie die ik hier overneem, leuk voor een luie zondagmiddag in het zonnetje:
1. De Traay. “Vanaf Driebergen door het bos naar Austerlitz. Mooie bochten en een mooie omgeving. De dikke bomen langs de route voegen een extra element van spanning toe.”

weg met bomen

2. De Posbank. “Vanaf Rheden door natuurgebied de Veluwezooom naar Velp. ERg mooi om te rijden, inclusief een heuse haarspeldbocht.”
3. Rue du Gieveld. “Mag ik een heel klein beetje smokkelen: deze weg ligt slechts meters over de grens bij het Zuid Limburgse Teuven. Lekker bochtig en uitdagend, laatst is er zelfs een heuvelklim gehouden, waarbij Autovisie met een Caterham aan de start verscheen.”

weg posbank

 

De routes zijn eenvoudig te vinden via maps.google.nl

21 Comments on “Beste stuurmanswegen

 1. In de Autovisie zelf is men ook bezig met een zelfde soort 2-wekelijks terugkerend artikel, ook genoemd “De Beste Stuurmanswegen” en ik heb er een beetje moeite mee met dit soort artikelen, snap het zelf ook niet.
  Ik heb een beetje het idee dat men hier het “hard-rijden” op rustige wegen propagandeert…….Ik weet t niet. Ik snap het zelf ook niet helemaal want ik ben ook niet de meest nette (lees langzame) autorijder maar echt lekker zit t me niet.

 2. Hier rond Winterswijk liggen ook prachtige wegen. Helaas lijkt het wel alsof de gemeente subsidie krijgt op verkeersheuvels, want die verpesten het rijgenot op een aantal van die wegen aanzienlijk…

 3. @Bart!: ik snap je wel. Hierdoor krijg je meer verkeer op deze wegen waardoor omwonenden ge-irriteerd raken, gemeente wegafsluitingen nodig vind en uiteindelijk ben jij je mooie route kwijt. Bij de motorclub waar ik bij was kreeg je een dag van tevoren de route en na de rit was de route niet meer online te vinden. Om te voorkomen dat nog maanden lang allerlei clubs ook over de wegen gingen jakkeren. Maar ik verwacht op Carwoman alleen maar nette chauffeurs met respect voor omgeving en omwonenden. Dus gedraag je alsjeblieft op voornoemd dijkje! 😉

 4. Ach ja, ik verwacht eigenlijk niet dat er meteen duizenden mensen die routes gaan rijden. Als ik hier in de buurt kijk: de meeste mensen nemen de auto vooral als het regent en ze toch naar de stad moeten. 🙂 Mooie weggetjes zijn vaak uitgestorven, ik vraag me vaak af waarom. Ook mooie hardlooproutes in de natuur trouwens: vaak geen sterveling. Heerlijk! 🙂

 5. @klassiekerrally
  Dacht je echt dat dat geld kost, drempels neerleggen? 😀 Per drempel krijgen ze subsidie dus dan wordt het wel aantrekkelijk om elke weg te vernachelen, waar ik woon is het ook niet normaal meer… En voor je auto is het ook niks, alles bij vooral de vooras slijt gewoon een stuk harder door al die klappen! (Vooral zwaardere auto’s)

 6. Tja, Ton’s nummer 1 is wel leuk, maar als ‘ie vier kilometer lang is, is het veel… En dan is dat met 75 km van mijn huis nog de dichtstbijzijnde route van zijn top 3. 🙁

 7. Deze rubriek in Autovisie is inmiddels afgezakt tot een bedenkelijk niveau. Enkele citaten uit AV van 12 juni 2010:

  “Je kunt er snoeihard doorheen”.

  “Op het deel waar het Kinselmeer en het IJmeer de weg flankeren kun je hoge snelheden halen”.

  “Er is op het gehele traject geen camera te vinden”.

  Autovisie is kennelijk van mening dat de openbare weg gerust als circuit gebruikt kan worden als er toch geen camera’s zijn.

  Nu ken ik deze omgeving vrij goed en de bochten waar AV het over heeft zijn behoorlijk gevaarlijk indien genomen met hoge snelheid vanwege mogelijke tegenliggers.

  Dit komt mede door de onoverzichtelijkheid en de aanwezigheid van vele fietsers.

  Het wordt tijd dat ze zich bij AV de vraag moeten stellen of deze idiote rubriek wel thuis hoort in een zichzelf respecterend autoblad.

 8. Twee mokken maar liefst en zeer wakker.

  Viola, heb je het stuk gelezen? Ik dacht bij het lezen eerst dat het satirisch bedoeld was, maar de schrijver meent alles bloedserieus.

  Er staat geen naam van de auteur bij. Ik vermoed dat hij Sjonnie heet en in een opgevoerd Golfje rijdt met zijn petje achterstevoren en schuin hangend in de stoel.

  Voor deze doelgroep is de rubriek kennelijk ook bedoeld. Lekker raggen over smalle dijkjes, fietsers en tegenliggers ontwijkend.

 9. AV nr. 12 van 10 juni 2010.

  Nou zag ik op een foto een Alfa Mito, stukkie is toch niet toevallig door jouzelf in een leenauto geschreven?

  Heb zelf recent nog een trip richting Metzingen in Duitsland gemaakt waar je op sommige plekken wel legaal het gaspedaal diep in kunt trappen. Is een fijn land om auto te rijden.

  Dit merk je met name als je op de terugreis de grens met NL passeert en merkt hoe druk en vol het hier op de weg is.

  Viel me trouwens op dat de Duitsers over het algemeen zelf niet meer zo hard rijden.

 10. @Jos: weet niet wat je bedoelt hoor met dat Mito zinnetje. Leenauto? Door mij geschreven? Moet je weer aan een koffie-infuus?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*