AutoRAI 2009 wordt anders. EINDELIJK!!

De kogel is door de kerk: de AutoRAI gaat er in april 2009 heel anders uitzien dan gebruikelijk. Ik zeg: EINDELIJK!! Ik kon vanochtend niet bij de persconferentie zijn, maar had het in de wandelgangen al gehoord. De AutoRAI zegt een wereldprimeur te hebben op het gebied van autobeurzen. In plaats van aparte merkstands worden vergelijkbare auto’s bij elkaar tentoongesteld in zeven ‘thema-werelden’. De thema’s zijn: luxe, familie, cabrio, sportauto’s, avontuur, stad & compact en groen.


Wat mij betreft is dit nu al een verademing, want laten we eerlijk zijn: al die stands, iedere twee jaar hetzelfde en dan ook nog op (ongeveer) dezelfde plekken. Het was toch gaapverwekkend? Nu kost het geheel niet alleen veel minder, maar is het voor de bezoeker – en daar gaat het toch allemaal om – veel interessanter. En uitdagender voor de importeurs die nu weer eens echt hun best moeten doen om hun eigen merk onder de aandacht te brengen zonder hulp van merkstands. Erg benieuwd hoe dat door de verschillende merken wordt opgepakt. Ik krijg er weer helemaal zin in! 😉
Deze nieuwe vorm is gekozen omdat voor een ‘traditionele’ AutoRAI te veel merken dreigden af te haken. In een tweetal vergaderingen tussen organisatie en importeurs is besloten om een forse kostenreductie te realiseren. Zeventig procent van de merken hebben toegezegd aanwezig te zijn. Honda en naar verluid ook de Franse merken bijvoorbeeld zijn afwezig omdat ze zich niet kunnen vinden in het voorgestelde concept. Fiat, Daihatsu, Mitsubishi en Subaru zijn nog in overleg over deelname. BMW doet nu wel mee. Overigens was BMW een paar jaar geleden al het eerste merk dat het anders durfde te doen. Over de vorm kun je twisten – het waren een soort boxen met auto’s erin die verspreid over de RAI stonden – maar ze deden het in elk geval op eigen wijze. Ik kan me voorstellen dat ze nu wel mee willen doen. Dat Honda en de Fransen afhaken verbaasd me, daar zal ik eens navraag naar doen. Later meer hierover!

3 Comments on “AutoRAI 2009 wordt anders. EINDELIJK!!

  1. “Leuk” bedacht met die thema’s, maar bepaalde merken mogen daarbij dan niet ontbreken, eigenlijk….

    Subaru, Mitsubishi, Nissan, Fiat, Lancia, Honda, Daihatsu, Renault, Peugeot, Citroën, Spyker, Dacia, SsangYong ???

  2. Mee eens. Ik zou het ook jammer vinden als er zoveel merken ontbreken. Er moet nog heel wat gebeuren om de autowereld open te ‘breken’ voor nieuwe, andere aanpak. Het is vaak een conservatief en angstig redenerend volkje…

  3. Lovenswaardig dat ze voor deze onorthodoxe invulling hebben gekozen. Verbazingwekkend dat ‘t zo lang heeft moeten duren: De tijden dat mensen warmliepen voor stijfjes opgestelde auto’s zijn allang voorbij.
    Alles draait tegenwoordig om de beleving, emotie (niet alleen in autoland). En dat is iets dat met de nieuwe aanpak veel beter ingevuld kan worden. Ik wens ze succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*