Als vrouw werken in de autobranche

Op het gewaardeerde collega-weblog Autoblog vond ik dit oproepje in columnvorm. Ik heb er even een deel uitgenomen dat mij aansprak, en erop gereageerd. Zie hier:

Ik ga even in op deze quote uit de originele tekst: “Schijnbaar is er bij vrouwen niet veel behoefte om echt de automotive sector in te gaan. Iets wat ik vreemd vind, want als je vrouwen om een mening vraagt over een auto, dan hebben ze er één.”
Mijn reactie: Er is bij vrouwen in eerste instantie denk ik wel interesse om het over auto’s te hebben, de branche in te gaan en om er (zoals in mijn geval) over te schrijven. Maar de meeste vrouwen laten zich ervan weerhouden/afschrikken door twee factoren:
1. Ze doen zich liever voor als onwetend omdat ze bij voorbaat al weten dat het onnozele discussies – en soms ruzie – met mannen gaat opleveren. Mannen kunnen over het algemeen namelijk niet tegen afwijkende meningen als het over ‘hun’ onderwerpjes zoals voetbal en auto’s gaat. Zeker niet als die van een vrouw komt. Dus zien de dames van het hele gezeik af en doen ze zodra het onderwerp voorbij komt of ze blond zijn.
Begrijpelijk, wat mij betreft. Wel jammer voor de branche zelf, want die zou best veel kunnen hebben aan de mening van vrouwen.

2. Vrouwen die toch de ‘branche’ ingaan stuiten allereerst op probleem nummer 1. En haken dan alsnog af. Een kind krijgen wordt dan vaak gemakkelijker gevonden ;-) it’s only natural.
Vrouwen die toch doorgaan (zoals ik) kunnen hoe je het ook wendt of keert niet helemaal zichzelf zijn in een door mannen gedomineerd vak. Stel je je namelijk A. op als een normale, open en dus kwetsbare vrouw die dingen vraagt als ze het niet weet. Dan krijg je al gauw het etiket ‘zwak’, ‘dom’ of ‘niet kundig’.

Stel je je na dit soort reacties vervolgens B. zakelijk en hard op en speel je het spel als een man, dan ben je een bitch en behandelen mannen je als hun ‘gelijke’. Wat dan inhoudt dat je continue domme seksistische grapjes aan moet horen en dat ze in het werk ‘de strijd’ met je aan te gaan. Doen ze bij elkaar tenslotte ook. Dan ben je dus wel helemaal geaccepteerd en hoor je erbij, maar dat wil nog niet zeggen dat dit een leuk klimaat is om als vrouw in te werken. Ik voel me in elk geval vaak een soort buitenaards wezen tijdens introducties tussen al die mannen. Vrouwen werken over het algemeen graag SAMEN. Je vult elkaar aan, de een kan dit goed, de ander dat. Op die manier kom je samen tot een hoogtepunt (hey, toevallig niet?) Je laat elkaar in de waarde. En dat is wat veel mannen (in de autobranche vooral) nog moeten leren, vind ik. Strijd is volkomen onnodig en overbodig…

4 Comments on “Als vrouw werken in de autobranche

 1. Niet alleen in de automotive sector.
  Maar inderdaad vormen beide factoren (helaas) een verklaring voor het geringe animo bij vrouwen, om in deze branche te willen werken.
  Wat moeilijk zal veranderen, is dat er vaak geen middenweg tussen A en B lijkt te zijn. Zit gebakken in traditioneel denken; seksistisch en rolbevestigend van beide kanten…
  Wat mij betreft kies jij voor normaal en open. En leren die mannen eindelijk eens hoe het werkt 😉

 2. Hi Casper,
  Eerste bezoekers worden altijd eerst even gescreend op mijn site, bij jullie ook hoor, volgens mij 😉 Ik heb je reactie even gekopieerd, is ook leuk voor mijn bezoekers:
  @ Viola: Goed om een reactie te krijgen van een vrouw uit de branche. Van mijn zus hoor ik vergelijkbare verhalen. Mannen die er simpelweg niet mee om kunnen gaan dat ze vergelijkbare of betere resultaten haalt op school of bij haar stages en die daarom maar gaan kleineren of haar eruit proberen te werken. Jammer, want zoals je zelf ook al aangeeft kan juist de autobranche wel wat emancipatie gebruiken.

  Dat het lastig is om als vrouw op gelijke voet te staan met mannelijke collega’s in deze met testosteron overladen wereld, dat kan ik me goed voorstellen. Het is natuurlijk niet leuk om overladen te worden met seksistische grappen en het is ook niet leuk om als een bitch bekend te staan. Toch vind ik het jammer. De zeldzame vrouwen die ik ken die auto’s écht interessant vinden kunnen heel leuke gesprekspartners zijn. Als er nu eens wat meer mannen waren die dat inzien…

  Waarschijnlijk zal verandering in de branche nog wel lang op zich laten wachten maar toch vind ik het fijn om te lezen dat er vrouwen zijn die zich niet laten ontmoedigen en die wel wat van auto’s durven te vinden. Die er zelfs hun baan van maken om iets van auto’s te vinden, in jouw geval.

  Ik blijf hopen dat mannen zullen gaan beseffen dat onze twee grootste passies ook samen kunnen gaan en dat ze vrouwen eens wat meer ruimte geven om in te voegen in de mooie wereld van de automobiel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*