10 x Auto Verkoop Tips voor Vrouwen

Vrouw-Auto0Je auto particulier verkopen is vaak wel een dilemma voor vrouwen. Niet zozeer omdat we niet ons mannetje weten te staan in de advertentiewereld, integendeel, maar om het contact met allerlei potentiële kopers/vreemden die je hiervoor aan huis moet ontvangen. De autowereld trekt helaas soms een vreemd slag mensen. Daarom deze 10 Verkoop Tips voor als je je bolide zelf wilt verkopen.

1. Ken de waarde. Er zijn professionele websites zoals ‘Wij kopen auto’s’ waarop je je kenteken intoetst en er een waarde uit komt rollen. Uiteraard kun je, al naar gelang de staat waarin je auto verkeert, of de kilometerstand de prijs naar boven of beneden aanpassen. Wees hierbij eerlijk: zitten er veel kleine schades aan je auto, of heb je (bij een benzineauto) meer dan 100.000 kilometers op de teller staan of 250.000 (bij een diesel), dan moet je naar beneden bijstellen. Voor extra opties zoals waanzinnige velgen of navigatie- of geluidssystemen kun je weer wat euro’s optellen.

2. Laat hem sprankelen. Weet je nog hoe jij je voelde toen jouw auto je voor het eerst uitnodigend toe glom in de showroom? Juist ja. Het kopersoog wil ook wat, dus gun hem een grondige schoonmaakbeurt, dat vergroot je kansen om hem snel en goed te verkopen. Gebruik hiervoor professionele schoonmaakmiddelen voor de bekleding, het dashboard en de velgen en laat de lak weer glanzen met was. De geur van asbak en overal hondenharen is niet aantrekkelijk. Heb je zelf geen zin om hem schoon te maken, dan kun je dit door een professioneel schoonmaak bedrijf laten doen, dit kost tussen de € 20 en € 75. Kleine krasjes en deukjes kun je ook relatief goedkoop laten opknappen, mocht je dat willen. Ververs ook de olie, check de bandenspanning en vul de ruitensproeiervloeistof bij.

vrouw-auto6

3. Check het seizoen. Hoewel de tweedehands automarkt niet meer zo seizoensgebonden is als voorheen, zul je toch meer kans hebben om je cabrio in de lente te verkopen en je off-roader in de herfst.

4. Maak een leuke advertentie. Ben je zelf niet zo handig in het maken van originele reclameteksten, dan kun je natuurlijk altijd bij mij aankloppen. 😉 Noem in ieder geval alle relevante informatie over de auto zoals: het exacte model, het jaar van registratie, het kenteken, de kilometerstand, de onderhoudshistorie, de kleur, het aantal eigenaren, de eventuele opties (navigatie e.d.), de prijs en je eigen contactgegevens.

5. Show hem! Maak goede en duidelijke foto’s in het licht, zowel van in- als exterieur. De meeste auto’s staan voordelig op foto’s van driekwart voor en driekwart achter en ga ervoor door de knieën. Ook foto’s van details doet het vaak goed, je kunt bijvoorbeeld die mooie sportvelgen, de goed onderhouden lederen bekleding en de typeaanduiding extra benadrukken met close-ups. Zet ze allemaal bij je advertentie om mensen lekker te maken.

Smart Forjeremy-zij

6. Wees bereikbaar. Check dagelijks je mail en beantwoord je telefoon. Niets is irritanter dan een verkoper die dagenlang niet reageert. Beantwoord vragen eerlijk en weet voor jezelf hoeveel je eventueel in prijs wilt zakken. Ontvang je echter e-mails van buitenlandse kopers die akkoord gaat met volledige geadverteerde prijs, dan zijn dit meestal altijd oplichters. Blokkeer dit soort types.

vrouw-auto7

7. Bied proefritten aan. Je wilt graag je auto verkopen en uiteraard mag de toekomstige koper komen proefrijden. Maar je veilig voelen is nog veel belangrijker. Woon je alleen en/of ben je single, dan kun je bijvoorbeeld afspreken om je auto bij een familielid/vriend/oom/broer/buurman te brengen voor de proefritten. Of je spreekt af dat je vriend, broer, oom, collega, buurman met je meegaat.

Check ook eerst of de koper ten minste een WA-verzekering heeft. (Heeft iemand een uitgebreide dekking op de eigen auto, dan is men ook WA-verzekering op de rit in jouw auto.) Je kunt ook nog overwegen om iedere bestuurder apart te dekken tijdens het verkoopproces, bel hierover met je verzekeringsmaatschappij. Vraag potentiële kopers altijd om hun rijbewijs en noteer zijn of haar eigen kenteken. Vertel ook dat eventuele boetes tijdens de proefrit voor hun eigen kosten zijn. Ga altijd mee! Ga in de bijrijdersstoel zitten en geef dan pas de sleutels. Laat de potentiële koper vervolgens een stukje rijden over verschillende wegen – snelweg, binnenweg, bebouwde kom – en geef hiervoor ongeveer een half uur tijd.

vrouw-auto4

8. Afrekenen: do’s & don’ts
Helaas is fraude en diefstal niet ongewoon bij dit soort transacties. Ook al wil de koper met cheque betalen, ga liever voor directe betalingen. Om alleen serieuze kopers te krijgen, kun je een voorschot vragen en heel duidelijk maken dat dit niet gerestitueerd wordt als de persoon toch afziet van de koop. Schrijf de auto pas over en geef nooit papierwerk uit handen voordat het volledig overeenkomen gedrag op je rekening staat.
Wil de persoon contant betalen? Wees daar ook voorzichtig mee. Grote hoeveelheden biljetten tellen gaat niet snel en in de haast kun je je vergissen of valse biljetten aannemen. Nog afgezien van kopers die gestolen geld wit proberen te wassen. Wil je wel contanten accepteren, ga er dan mee naar de bank en laat ze checken/tellen voordat je je auto afgeeft.

vrouw-Auto3

9. Maak een contract. Zorg voor twee exemplaren van een schriftelijke koopovereenkomst en laat de koper tekenen en de datum noteren. Op het koopcontract moet staan: Merk en model, Registratienummer en het voertuig identificatie nummer (VIN), Jaar van registratie, Kilometerstand, Overeengekomen verkoopprijs en de waarborg betaald, de naam en adres van de koper, je eigen naam en adres, en maak onderaan de opmerking ‘verkocht als gezien’. Daarmee geef je aan dat je geen garantie geeft.

10. Verkopen aan bedrijven. Wil je jezelf alle moeite besparen – tijd is tenslotte ook geld – dan kun je er ook altijd nog voor kiezen om je auto aan je eigen (merk)dealer terug te verkopen. Hij kent tenslotte de (onderhouds)historie van je auto en jou, en heeft adressen waar hij je auto weer kan doorverkopen. Ook kun je ervoor kiezen om je wheels aan een opkoper af te staan. Vaak krijg je hier ook heel redelijke prijzen voor je gebruikte auto.

Tagged with: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*