Volvo XC60 remt zelf

Een van de snufjes waarmee Volvo’s conceptcar XC60 is uitgerust is de automatische remingreep. Zit je zelf onder het rijden je mascara op te doen of je krantje te lezen, dan voorkomt de wagen onder de noemer City Safety botsingen bij lage snelheid.

volvoxc60concept.jpg

Als een voorliggende auto, binnen stadsverkeer of tijdens filerijden plotseling remt, registreert ‘City Safety’ of de botsing onvermijdelijk is. Daarop zet het systeem de remmen automatisch op scherp. De remschijven worden strak op de blokken gezet, zodat je zelf nog snel kunt ingrijpen. Reageer je niet, dan grijpt het systeem volledig autonoom in en remt zelf. City Safety is actief tot een snelheid van 30 km/h.

volvoxc60conceptinterieur.jpg

Allemaal prachtig bedacht hoor, echt waar. Maar ik vraag me wel eens af of dit soort systemen niet juist gevaarlijke situaties uitlokt. Je hoeft tenslotte niet op te letten, je gaat op de electronica leunen in plaats van op je eigen hersens, je aandacht vor het verkeer verslapt…. Bovendien worden auto’s er, met al dit soort systemen, niet lichter op en dat gaat in veel gevallen ten koste van het rij-genot. Maarja… er zijn natuurlijk zat mensen die het ook tijdens het autorijden veel te druk hebben met alles behalve autorijden…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*